Macron, îngrijorat de viitorul Uniunii Europene

0

Președintele Franței, Emmanuel Macron, trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul Uniunii Europene:,,Fragilitatea extraordinară a Europei”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de „fragilitatea extraordinară a Europei”, care „va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume”, informează AFP.

„Nu cred că dramatizez lucrurile, încerc să fiu lucid”, a spus şeful statului francez într-un interviu publicat joi în săptămânalul The Economist, subliniind trei mari riscuri pentru Europa: ca ea „să uite că este o comunitate”, „dezalinierea” politicii americane de proiectul european şi emergenţa puterii chineze „care marginalizează clar Europa”.

„După 70 de ani, s-a reuşit un mic miracol geopolitic, istoric, civilizaţional: o ecuaţie politică fără hegemonie, care permite pacea. (…) Însă există azi o serie de fenomene ce ne pun într-o situaţie la marginea prăpastiei”, a insistat Emmanuel Macron, care vede de asemenea că UE „se epuizează în urma Brexit-ului”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, estimează în primul rând că „Europa a uitat că era o comunitate, considerându-se progresiv o piaţă, cu o teleologie care era expansiunea”. Potrivit şefului statului francez, este vorba de „o greşeală profundă, pentru că ea a redus anvergura politică a proiectului, începând cu anii 1990”.

Al doilea pericol îl reprezintă SUA, care rămân „marele nostru aliat”, dar care „privesc în altă parte”, spre „China şi continentul american”. Această basculare a fost amorsată de Barack Obama, estimează Macron, „însă pentru prima dată, avem un preşedinte american (Donald Trump) care nu împărtăşeşte ideea proiectului european, iar politica americană nu se mai aliniază la acest proiect”, potrivit liderului francez, notează Agerpres.

Nu în ultimul rând, reechilibrarea lumii vine la pachet cu emergenţa – vreme de 15 ani – a puterii chineze, care creează un risc de bipolarizare şi marginalizare clară a Europei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.