Rectificarea bugetară, una dintre urgențele premierului Orban

0

Noul premier, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, la preluarea de către Victor Costache a mandatului de ministru al Sănătății, că nu sunt bani pentru plata salariilor din domeniul sănătații.

„Ministerul Sănătății trebuie să își refacă capacitatea administrativă. Să înceteze să mai fie o frână prin avize blocate cu anii. Rezultatul la rectificarea bugetară va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificare. Cert e ca nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul. Nu sunt bani de salarii”, a declarat noul premierul Ludovic Orban, la sediul ministerului Sănătății.

Orban a vorbit şi despre taxa de clawback, despre care spune că este „un inhibitor al dezvoltării pieţei”. „Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor pentru dezvoltarea pieţei de medicamente (….) pentru că a ajuns la 26 – 27 la sută din cauza faptului că au crescut costurile pentru medicamentele compensate şi gratuite în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară” a arătat primul ministru. Acesta a spus că sunt peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”. „Nu sunt specialist în domeniu dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii” a adăugat şeful executivului. Primul ministru a spus că în opinia sa Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”.
Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei” a mai afirmat Ludovic Orban.

La preluarea de către Victor Costache a mandatului de ministru al Sănătății au participat noul premier Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan.

Noul ministru al Sănătăţii Victor Costache susţine că domeniul pe care îl conduce este într-o „situaţie veşnic precară” şi susţine că are câteva priorităţi în mandatul său, printre aceste regăsindu-se integrarea tuturor absolvenţilor de Medicină care vor trece examenul de rezidenţiat, alocarea mai multor bani şi construirea de unităţi sanitare. Vicepremierul Raluca Turcan anunţă un deficit de trei miliarde de lei la Fondul naţional de sănătate.

Victor Costache a anunţat joi, la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii, că menţine data de 8 decembrie pentru susţinerea examenului de rezidenţiat.
„Unul din primele aspecte care trebuie menţinute funcţionale este examenul de rezidenţiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor care se pregătesc pentru acest examen. (…) aşa că susţinem desfăşurarea acestui examen conform procedurii în vigoare pe 8 decembrie. Am deschis din prima zi a mandatului un dialog cu reprezentaţii absolvenţilor înscrişi la concurs şi le respectăm dorinţa de a păstra data de 8 decembrie, nu vrem să schimbăm regulile în timpul jocului”m a spus Costache joi, la ceremonia de preluare a mandatului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.