Statul Islamic caută să se infiltreze în teritorii „virgine”

0

Pentru că Turcia, alături de SUA și aliații au intrat în forță, în special în Siria, gruparea jihadistă caută teritorii „virgine”. Așa că, alege să intre în foste state ale Uniunii Sovietice, în special în Turkmenistan și Tadjikistan, informează Realitatea.net.

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) încearcă să se instaleze în fosta Uniune Sovietică, mai ales în Asia Centrală, venind din Afganistan, a declarat joi directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, la o zi după un atac în Tadjikistan atribuit SI, transmite AFP.

‘Constatăm o activitate crescută a unităţilor SI în Afganistan’, a declarat Bortnikov, cu ocazia unei reuniuni la Taşkent, în Uzbekistan, a şefilor serviciilor de securitate din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

‘Obiectivul lor este de a crea acolo un loc puternic pentru a organiza o expansiune în zona CSI şi ai cărei actori trebuie să fie combatanţi originari din republicile Asiei Centrale şi care au deja o experienţă de luptă’, a mai spus Bortnikov, citat de agenţia TASS.

Potrivit directorului FSB, aripa Wilayah Khorasan a SI, activă în Afganistan, se află în acest scop ‘în strânsă legătură’ cu alte două grupări jihadiste, Jamaat Ansarullah şi Mişcarea islamică din Turkestanul oriental.

Declaraţiile lui Bortnikov survin la o zi după ce 17 persoane, dintre care 15 presupuşi jihadişti, un poliţist şi un militari tadjici, au murit în cursul unui atac împotriva pazei de frontieră la graniţa cu Uzbekistan.

Potrivit autorităţilor tadjice, atacatorii erau membri ai SI sosiţi cu trei zile mai devreme din Afganistan. Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Tadjikistanul este confruntat de la declararea independenţei cu o multitudine de mişcări islamiste înarmate.

Ascensiunea islamismului radical constituie un subiect major de preocupare pentru celelalte patru republici musulmane ex-sovietice din Asia Centrală: Kârgâzstan, Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Potrivit FSB, între 2.000 şi 4.000 de persoane provenite din Asia Centrală s-au alăturat organizaţiilor jihadiste în Irak şi Siria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.