Dozele de vaccin antigripal lipsesc din cabinetele medicilor de familii și farmacii

0

Este criză de vaccin antigripal. Cererea este foarte mare, iar dozele lipsesc. Nu se găsesc nici în cabinetele medicilor de familie şi nici măcar în farmacii, în condiţiile în care noiembrie este ultima lună propice pentru vaccinare.

Vaccinul antigripal lipseşte şi din farmacii, dar şi din cabinetele medicilor de familie. De altfel, sunt medici de familie care spun că au primit doar 20 de doze de vaccin antigripal deşi ceruseră 300 de doze pentru pacienţii incluşi în clasa de risc şi care beneficiază de vaccin antigripal gratuit.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat joi că o a doua tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată pe data de 10 noiembrie, iar ultima tranşă – la începutul lunii decembrie.

„Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinului. Procedurile trebuie demarate din timp şi nu trebuie să ajungem în situaţia asta şi, evident, cei responsabili să înveţe din greşelile care s-au făcut”, a precizat ministrul Sănătăţii, care a menţionat că în luna octombrie a fost livrată prima tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal.

Pe de altă parte, nici în farmacii nu mai există vaccin antigripal. Numărul românilor care au dorit să-şi cumpere vaccin antigripal este de cinci ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi este de înţeles dacă ne uităm pe statistica Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit căreia 199 de persoane au murit de gripă în sezonul trecut şi niciuna dintre acestea nu era vaccinată şi aveau şi alte probleme de sănătate.

1,5 milioane de doze de vaccin antigripal au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2019 – 2020. Campania de vaccinare gratuită a început din a doua jumătate a lunii octombrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.