Putin s-a înțeles cu Merkel: statut special pentru regiunea prorusă Donbas!

0

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters.

Anunţul vine după o convorbire telefonice avută de cei doi lideri.

Preşedinţia rusă nu a oferit deocamdată mai multe detalii despre discuţia dintre Merkel şi Putin asupra viitorului regiunii Donbas.

Însă o înţelegere cu privire la statutul acesteia ar putea fi un pas înainte pentru stabilirea unui nou summit cvadripartit în formatul Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) care să pună capăt celor cinci ani de conflict armat în estul separatist al Ucrainei, susține Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii octombrie că Kievul este de acord cu acordarea unui statut special pentru Donbas şi cu desfăşurarea de alegeri în această regiune. Zelenski anunța că reprezentanții Ucrainei și Rusiei au ajuns la o înțelegere privind alegerile din regiunea Donbass și legislația privind statutul său special, ceea ce deschide calea pentru summitul în format Normandia – Ucraina, Rusia, Germania și Franța – pentru un eventual acord de pace pentru privind regiunea Donbas

Declarația a fost urmată de manifestații împotriva sa cu acuzaţii că cedează presiunii Moscovei.

Mii de persoane au protestat pe 6 octombrie la Kiev față de înțelegerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Moscova, prin care ar putea garanta autonomie teritoriilor din est, controlate de separatiștii proruși.

Înțelegerea cu Moscova este considerată, de mulți ucraineni, ca o încălcare a promisiunilor făcute de Volodimir Zelenski în timpul campaniei electorale.

Zelenski a nuanţat apoi, afirmând că alegerile nu se pot desfăşura sub ameninţarea armelor şi că trebuie să se desfăşoare conform legislaţiei ucrainene. El a declarat că orice alegeri în Donbas vor fi organizate doar după retragerea tuturor trupelor rusești. Moscova neagă însă că ar avea trupe în regiune.

Cel puțin 13.000 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei încă din aprilie 2014.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.