Trump îl primește pe Erdogan la Casa Albă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se află miercuri într-o vizită la Washington, la invitaţia liderului american Donald Trump. Erdogan se va întâlni cu Trump pentru a discuta probleme de importanţă maximă care au produs disensiuni între cei doi aliaţi NATO.

Primul subiect pe agenda convorbirilor dintre cei doi este situatia din nordul Siriei si asigurarea unei zone de siguranta in acest teritoriu.

Un alt punct fierbinte este cererea lui Erdogan catre Washington de a-l preda pe liderul forțelor kurde din Siria, Mazloum Abdi. Abdi, cunoscut și sub numele de Ferhat Abdi Sahin sau Mazloum Kobane, conduce entitatea militară kurdă Forțele Democrate Siriene (YPG), aliată a Washingtonului în lupta împotriva influenței rețelei Stat Islamic și pe care Ankara o percepe ca fiind o grupare teroristă, susținând o mișcare separatistă în interiorul Turciei.

O alta tema a intalnirii dintre cei doi lideri este achiziţionarea de către Ankara a sistemului rus de rachete antiaeriene S-400. Washingtonul spune că S-400 este incompatibil cu metodele de apărare ale NATO şi ameninţă avioanele de luptă F-35 produse de compania americană Lockheed Martin. SUA a scos Turcia din programul F-35, deşi turcii produceau componente pentru aceste avioane superperformante.

Vizita preşedintelui Erdogan în Statele Unite survine la două luni după ce Ankara a lansat o ofensivă împotriva unei miliţii kurde susţinute de Washington în nord-estul Siriei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că SUA nu şi-au îndeplinit pe deplin angajamentele asupra retragerii forţelor kurde în Siria, informează marţi AFP, preluata de Agerpres. Erdogan a făcut această afirmaţie chiar înainte de a lua avionul spre Washington, unde are programată o întrevedere cu preşedintele american Donald Trump, relatează Agerpres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.