Maria Grapini intervine din nou în cazul disperat al româncei Camelia Smicală! Europarlamentarul solicită discuții cu Socialul finlandez!

0

Situația medicului român din Finlanda, Camelia Smicală, se complică alarmant, ultimele informații sosite anunțând măsuri radicale asupra familiei, pentru că românca a apelat la sprijinul Ambasadei României de la Helsinki. Camelia Smicală a transmis opiniei publice că Socialul finlandez a anunțat-o că nu-și va mai vedea copiii, Maria – fata cea mică – fiind dusă la carceră (spațiu izolat din centrul de copii în care se află de patru ani), Mihai aflându-se într-o stare de epuizare psihică majoră.

Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit, în toți acești ani, public, de la tribuna PE, de nenumărate ori, solicitând mediere și rezolvarea pe căi diplomatice a acestui caz care a făcut înconjurul lumii. Maria Grapini a scris și oficialilor României precum și celor finlandezi.

Încă din 7 noiembrie, Maria Grapini i-a scris ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, iar astăzi – după noile date defavorabile, sosite dinspre medicul român – a transmis o nouă scrisoare oficială ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu. Acestuia din urmă, europarlamentarul i-a prezentat pe larg abuzurile inimaginabile și teroarea pe care Camelia Smicală le trăiește, în disperare, de ani.

“Vă  scriu  cu  referire  la  cazul  doamnei   doctor   Camelia   Smicală  despre  care am vorbit de mai multe ori în Plenul Parlamentului European și  pentru care am făcut mai multe demersuri către Comisia Europeană.

Am transmis mai multe scrisori oficialilor din Finlanda, care au decis sa despartă doi copii minori de mamă și, la rândul lor, copiii sa fie separați prin plasarea în centre de plasament distincte.

Pentru mine reprezintă o prioritate apărarea drepturilor cetățenilor românilor în interiorul și în afara țării și trebuie acordată o atenție sporită acestui caz referitor la încălcarea drepturilor copiilor.

Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, este în continuare victima unor abuzuri din partea statului finlandez, deoarece se luptă pentru a-și recupera copiii, care au fost luați în mod abuziv de lângă mama lor și care sunt ținuți separat în centru de plasament, nerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru realizarea efectivă a drepturilor acestora.

Legislația din Finlanda oferă dreptul copiilor să se prezinte în instanță. De trei ani, mama Camelia Smicală încearcă să își  reîntregească familia și să aibă din nou copiii alături de ea, care au fost instituționalizați în mod abuziv.  Legea finlandeză prevede că autoritățiile pot lua minorii din familie , doar daca exista un pericol  de violență asupra  acestora, situatie care nu a existat niciodata in aceasta familie.

Fiul doamnei  Smicală,  Mihai,  a fost trimis de catre autoritatile finlandeze, cu forta,  impotriva vointei  sale in Estonia, sub pretextul  unei excursii  peste  hotare.

Acest  copil și-a exprimat de mai multe ori dorința de a se întoarce  la bunici in Romania, însa  a fost refuzat.

Mama, dr. Camelia Smicală, având cetățenie română, dorește să se repatrieze în țara sa de origine , România, alături de copiii săi.

Va  rog, domnule Ministru,  sa interveniti in acest caz  de abuz al autorităților finlandeze, care  incalcă drepturile copiilor doamnei doctor  Camelia  Smicală  și vă rog sa analizați cererea făcută de dr. Camelia Smicală în vederea repatrierii copiilor în România”, este scrisoarea transmisă ministrului de Externe al României de către europarlamentarul Maria Grapini.

Cât privește scrisoarea transmisă ambasadorului României în Finlanda, din data de 7 noiembrie, Maria Grapini îi solicita acestuia o întâlnire de urgență, la Helsinki, la o dată pe care acesta să o fixeze, cu autoritatea care instituționalizează copiii din Finlanda și cu Ministerul Justiției finlandez. Maria Grapini și-a arătat disponibilitatea să meargă în capitala Finlandei, în momentul în care ambasadorul român fixează această mediere. Doar că acesta nu i-a răspuns nici până în acest moment.

„Am invocat….evidența: Apărarea drepturilor cetățenilor români, în interiorul și în afara granițelor țării, rămâne o prioritate pentru mine și consider că este necesar să acordăm o atenție sporită acestui caz de încălcare a drepturilor copilului. I-am transmis că pot merge acum, în noiembrie, sau oricând se poate realiza această discuție, însă, din păcate, ambasadorul României în Finlanda nu a reacționat… ”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.