La solicitarea Mariei Grapini, Comisia Europeană aduce clarificări într-o temă cheie

Europarlamentarul Maria Grapini a transmis, recent, Comisiei Europene, o întrebare privitoare la reglementarea unui nou mod de calcul al deficitului bugetar, odată ce multe țări ale Uniunii întâmpină dificultăți reale din această perspectivă.

„Nevoia de investiții pentru o economie competitivă este o realitate.

Având în vedere că în multe state membre există constrângerea dată de încadrarea în deficitul bugetar, intenționează Comisia să reglementeze un nou mod de calcul al deficitului bugetar scoțând din calculul de deficit contribuțiile statelor membre la cofinanțarea proiectelor de investiții din fonduri europene?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini, CE precizează că este conștientă de rolul important pe care îl joacă investițiile publice în stimularea competitivității și că, încă de la începutul mandatului său, a considerat prioritară relansarea investițiilor.

„Statele membre care dispun de o marjă de manevră bugetară ar putea investi mai mult. Alte țări ar putea redefini prioritățile în materie de cheltuieli publice în favoarea investițiilor. În conformitate cu Protocolul nr. 12 la TFUE (Tratatul privind funcționarea UE), investițiile (inclusiv cele cofinanțate împreună cu UE) nu pot fi excluse atunci când se calculează soldul bugetar al unei administrații publice. Cu toate acestea, investițiile publice cofinanțate împreună cu UE în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere (PSC) beneficiază deja de un tratament special”, se arată în răspunsul transmis Mariei Grapini.

În continuarea răspunsului oferit Mariei Grapini, Comisia detaliază informații importante pe acest subiect.

“Clauza privind investițiile le permite statelor membre să se abată temporar de la obiectivele lor bugetare pe termen mediu sau de la ajustarea bugetară necesară pentru a le atinge, cu până la 0,5 % din produsul intern brut (PIB). Scopul este de a sprijini atât cheltuielile naționale pentru proiecte finanțate în mare măsură prin cofinanțare din partea UE prin fondurile structurale și de investiții europene, rețelele transeuropene și Mecanismul pentru interconectarea Europei, cât și cofinanțarea națională a proiectelor cofinanțate în același timp prin Fondul european pentru investiții strategice. La un nivel mai general, punând accentul pe o interpretare flexibilă a normelor, Comisia a încercat să încurajeze statele membre să mențină sau să mărească nivelul investițiilor publice. Cu ocazia viitoarei revizuiri a PSC se va evalua eficacitatea normelor fiscal-bugetare și se va reflecta dacă sunt necesare inițiative pentru a facilita și mai mult investițiile cofinanțate în UE”, precizează Comisia Europeană, în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.