Săptămâna mondială a conștientizării asupra importanţei antibioticelor
În perioada 18-24 noiembrie 2019 este marcată Săptămâna mondială a conștientizării asupra importanţei antibioticelor, o acțiune desfășurată la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății.
Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2019 se referă la abordarea ”One Health” care integrează programele și activitățile din domeniul sănătății umane, veterinare și de mediu care să reducă și să prevină răspândirea rezistenței la antibiotice și care afectează activitățile umane la nivel global.
Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), România rămâne pe primele locuri in Uniunea Europeană in ceea ce privește consumul total de antibiotice și consumul de antibiotice fără prescripție medicală.
Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt în acest moment: Pseudomonas aeruginoasa rezistente la piperacilina/tazobactum, la aminoclicozide, carbapeme, Staphylococcus aureus rezistent la meticilina(MRSA), Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilină.
Consumul exagerat si eronat de antibiotice din țara noastră se datoreaza in principal:
– lipsei de informare a populației privind rolul, beneficiile si riscurile administrării de antibiotic
– accesului facil la antibiotice prin nerespectarea reglementărilor privind eliberarea lor doar pe bază de prescripție medicală
– prescrierea de antibiotice cu spectru larg de acțiune fără să se efectueze antibiograma pentru determinarea tipului de bacterie
Asociaţia Colegiul Pacienţilor cere Ministerului Sănătăţii să aibă in vedere implementarea urgentă a urmatoarelor măsuri de promovare a utilizării judicioase a antibioticelor:
– Eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat
– Instruirea cadrelor medicale privind recomandarea si tratarea cu antibiotice
– Creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a efectelor rezistenţei la antibiotice în rândul populaţiei (evitarea automedicaţiei, prevenirea infecţiilor)
De cand sunt utilizate, antibioticele au salvat milioane de vieţi si ne dorim să le folosim în continuare. Dacă nu vor fi luate urgent masuri de stopare a utilizării irationale, sănătatea şi viaţa oamenilor vor fi puse în pericol.