Ministrul Bogdan Aurescu i-a răspuns europarlamentarului Maria Grapini! Diplomația română face demersuri pentru o întâlnire Grapini-Socialul finlandez!

0

Europarlamentarul Maria Grapini i-a scris, imediat după escaladarea cazului medicului român din Finlanda, Camelia Smicală, ministrului de Externe român, solicitându-i implicare urgentă și concretă în eliberarea copiilor Maria și Mihai Jalaskoski. În acest moment, Maria este ținută izolată, într-un centru de copii, iar Mihai este fugar.

Mai mult, în aceeași scrisoare, Maria Grapini a cerut o întâlnire cu Socialul din Tampere, oraș în care se consumă, de patru ani, această dramă inimaginabilă.

Bogdan Aurescu a răspuns, recent, informând-o pe Maria Grapini asupra pașilor diplomatici făcuți, în tot acest răstimp, de România, prin Ministerul Afacerilor Externe, respectiv Ambasada României la Helsinki. Din nefericire, detaliile oferite de către ministrul de Externe nu sunt în măsură să aducă liniște în cazul Cameliei Smicală, nici soluții imediate.

“Încă din 2016, Ambasada României  la Helsinki  a solicitat date privind  măsura  instituționalizării celor doi minori,  însă autoritățile finlandeze  au precizat ca, în conformitate cu legislatia locală, nu  pot furniza  astfel de  informatii,  toate detaliile  legate de dosar  fiind  confidențiale.  De asemenea,  misiunea diplomatică  română  la Helsinki  a solicitat inclusiv dreptul de a-i vizita pe cei doi minori.  Solicitarea  de vizită a consulului  a fost respinsă  inițial de autoritățile finlandeze, care au invocat interesul superior al minorilor.  După îndelungate insistențe,  serviciile  de protectie  a copilului  din Finlanda  au admis,  în cele din urmă, vizitarea  celor doi minori  de către ambasadorul român la Helsinki.

Totodată,   Autoritatea   Națională   pentru  Protecția   Drepturilor   Copilului si  Adoptie  din  cadrul Ministerului Muncii  si Justitiei  Sociale  român  a transmis  o solicitare de repatriere  a celor  doi copii, în vederea  integrării în  familia biologică  extinsă din România,  prin încredintarea lor spre creștere si educare bunicilor materni.

Solicitarea a fost înaintată  pe cale oficială  de Ambasada României  la Helsinki către  autoritățile finlandeze,  care nu au dat curs însă  acestei  cereri,  prevalându-se de competența jurisdictională  exclusivă a instanțelor finlandeze,  în conformitate cu normele de drept european  în materie.”, se arată în răspunsul transmis europarlamentarului român.

Ministrul de Externe o anunță pe Maria Grapini că misiunea  diplornatică  va  relua  demersurile  către  autoritățile  finlandeze  pentru protectia copilului (Serviciul  social din Tampere), iar Ambasada României la  Helsinki  a întreprins  demersuri  pentru, citez,  “a facilita  o întâlnire a dumneavoastră cu reprezentanții serviciilor sociale  din Tampere si vă vom  informa cu privire  la  răspunsul  acestora.”, așa cum solicitase europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.