A fost odată Viorica Dăncilă…

0

Previzibil, imediat după pierderea alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă a fost schimbată de la șefia PSD. Aplaudacii de până mai ieri au devenit „călăii” acesteia. Greșelile uriașe făcute de Dăncilă au costat-o, până la urmă, atât funcția de premier, cât și pe cea de președinte al partidului.

„Aterizarea” Vioricăi Dăncilă în funcția de premier a surprins și nu prea, la acea dată. După eșecurile numirii la Palatul Victoria a lui Grindeanu, respectiv Tudose, Dragnea a căutat și a crezut că a găsit formula ideală pentru un premier de paie: Viorica Dăncilă. Mandatul acesteia, până la condamnarea lui Dragnea, a fost plin de bâlbe, gafe și obediență față de liderul suprem al partidului. Cu Vâlcov și Anca Alexandrescu, postați de Dragnea la Palatul Victoria, pe post de cerberi, Dăncilă a reușit să se impună prin…nimic. După condamnarea lui Dragnea, a recunoscut nonșalant că deciziile pe care ar fi trebuit să le ia la Palatul Victoria, inclusiv realizarea proiectelui de buget pe anul 2019, nu i-au aparținut. Toate fiind elaborate în sediul din Kiseleff sau în biroul președintelui Camerei, pe atunci și liderul incontestabil al partidului. Un mandat rușinos al unui premier depășit de situație care nu a putut juca decât rolul unei marionete. De altfel, Dragnea a propulsat-o, pe aceleași considerente, și în funcția de președinte executiv al PSD.

După condamnarea lui Dragnea, Dăncilă, premier în exercițiu, și președinte executiv al PSD, a fost asaltată de profitorii/lingăii din PSD care au votat-o nu numai președinte al partidului, dar și prezidențiabil. I-au susurat la ureche că este frumoasă, deșteaptă, că are calități înnăscute de lider, că va ajunge președinte…

Încăpățânată, incapabilă să înțeleagă politica, Dăncilă a făcut prima greșeală și anume a forțat ruptura de Tăriceanu, perceput ca o amenințare, cât timp acesta se dorea candidatul Alianței PSD-ALDE la funcția supremă în stat. Inevitabil, după ce Dăncilă a schimbat datele problemei și și-a manifestat deschis dorința de a candida la prezidențiale, reacția ALDE a venit inerent. Iar ALDE a părăsit guvernarea, PSD rămânând fără singurul său aliat. Mai mult, tentativele ulterioare ale lui Dăncilă de a rupe/scinda ALDE au deteriorat iremediabil relația cu Tăriceanu.

Plecarea ALDE de la guvernare a lăsat descoperit/vulnerabil, la nivel parlamentar, guvernul Dăncilă.

Nici măcar mâna întinsă condiționat, evident, de Victor Ponta și Pro România, nu a fost acceptată de Dăncilă și partidul său care au respins, printre ironii și răutăți, orice apropiere de Pro România.

Inevitabil, ziua scadenței a venit, iar moțiunea de cenzură depusă de PNL și susținută de toți actorii politici a trecut, lăsând-o pe Dăncilă fără privilegiile/influența politică și financiară a unui premier. Mai mult, candidatura la prezidențiale se anunța un uriaș eșec. Dar Dăncilă, încurajată de toți cei care i-au tăiat ulterior capul politic, a mers mai departe. Și a crezut că are șanse să ajungă președinte. Deși campania sa a fost una bună, era imposibil să îl învingă pe Iohannis, susținut de PNL, PMP, USR, toți actorii politici de dreapta. Deși a ajuns în turul II, finala prezidențială a avut un câștigător detașat: Klaus Iohannis.

Ce a urmat….după, nu surprinde. Viorica Dăncilă a fost mazilită. Toți aliații săi, mai puțin Teodorovici, au trecut în barca noii Puteri, condusă de Ciolacu-Stănescu-Firea. Iar Dăncilă a devenit… istorie, într-un partid care, până mai ieri, îi jura fidelitate!

PSD nu se dezminte. Orice lider care nu învinge într-o competiție electorală majoră este mazilit urgent!

Viorica Dăncilă rămâne, după ce a avut totul în mâna sa, cu șefia Organizației de Femei și cu un ipotetic post de parlamentar. Promis de noii lideri interimari!

Nu știu câte dintre greșelile ultimelor șase luni i-au aparținut sau i-au fost impuse/inoculate ca mari strategii, de către echipa sa de consilieri. Cert este că singura care a plătit electoral și politic este Viorica Dăncilă. “10 august” a atârnat greu, ca și obediența sa față de Dragnea, cel mai detestat om politic al ultimilor 30 de ani.

Scurta perioada de aur/glorie a Vioricăi Dăncilă a apus rapid. Este greu de crezut, însă, că aceasta a înțeles ceva din evenimentele politice ale ultimilor doi ani! Pentru că, până la urmă, Viorica Dăncilă nu a fost decât victima propriilor sale decizii/vanități politice.

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.