Ministrul Cîțu anunță un deficit de peste 3% și în 2020

Share:

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat miercuri seară că își asumă un deficit bugetar de 3,5% din PIB pentru anul 2020.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat miercuri, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că Ministerul pe care îl conduce s-a împrumutat cu 332 de milioane de euro pentru a acoperi deficitul lăsat de guvernarea PSD.

Cîțu a mai spus că proiectul de buget pentru 2020 va cuprinde ”măsuri de reducere a presiunilor de la pensii”, fără a da detalii despre aceste măsuri. El a spus că măririle de pensii și salarii prevăzute de legea pensiilor și legea salarizării bugetarilor vor fi respectate.

Reamintim că deficitul bugetar asumat de guvern pentru 2019 în proiectul rectificării este de 4,3%. ”Astăzi (n.r.: miercuri) ne-am împrumutat în euro, din piață am luat 332 de milioane de euro, dar le-am luat cu o dobândă de 0,31% pe an.

În condițiile în care am anunțat un deficit mare, creșterea economică este în scădere, am reușit să mă împrumut la 0,31%. Predecesorul meu se împrumuta la 0,84%. Este vorba de încredere. Oamenii au încredere că vom veni cu soluții. Aici se vede încrederea investitorilor străini.

Am împrumutat acești bani pentru deficit. Se plătesc facturi. Nu este normal ca firmele să aștepte 6-7 luni ca să-și ia TVA-ul. Sunt la concedii medicale situații inadmisibile. Să stea companii să-și aștepte bani câte 7-8 luni după ce au plătit contribuțiile. Așa se reduce deficitul dacă vrei: nu plătești concediile medicale. Nu aveau bani de pensii puși pentru ultimele două luni.

Dacă veneau facturile în decembrie, nu le mai plăteau, le aruncau în viitor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.