Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu: “Victoria lui Klaus Iohannis confirmă statutul PNL, ca principalul partid din România!”

0

Domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, lucrurile s-au clarificat după 24 noiembrie: Klaus Iohannis, susținut de PNL, a câștigat en fanfare al doilea mandat de președinte al României. Viorica Dăncilă nu a avut nicio șansă. Din nou, ați prognozat corect scorul obținut de Iohannis în turul II. Ca și faptul că Marcea Ciolacu îi va lua locul Vioricăi Dăncilă la șefia PSD.  Cum vedeți, în aceste condiții, scena politică, până la alegerile locale?

Așa cum bine ați spus, am estimat aproape corect, cu o marjă de unu-două procente, scorul obținut de Klaus Iohannis în turul II al prezidențialelor. De asemenea, în interviul realizat în urmă cu două săptămâni, am anticipat corect că, după înfrângerea categorică a lui Dăncilă, aceasta va fi mazilită rapid de colegii săi, mai mult, în fruntea PSD urmând să ajungă, ca președinte interimar, Marcel Ciolacu, susținut de Paul Stănescu, Gabriela Firea și alții. De altfel, PSD, prin candidatul Viorica Dăncilă, a obținut cel mai umilitor scor, după 1990, într-o finală prezidențială.

În cazul PSD, perioada de reorientare doctrinară va continua, noua conducere încercând să schimbe imediat ceva. Chiar dacă noii lideri interimari ai PSD promit un Congres rapid, eu cred că aceștia îl vor amâna până prin martie-aprilie. Este un lucru absolut normal, cât timp este evident că noua conducerea va încerca să-și fidelizeze filialele județene înaintea Congresului. Marcel Ciolacu va dori să devină președintele ales de Congres și va încerca, prin susținătorii săi, să-și consolideze puterea în partid, mai ales că urmează desemnarea candidaților la locale și parlamentare. În consecință, miza preluării Puterii în PSD este uriașă.

Pe de altă parte, în tabăra PNL, lucrurile își continuă evoluția normală pe palierul guvernării. Deși liderii PSD amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură, sunt convins că acest demers nu are nicio șansă de reușită până la alegerile parlamentare de anul viitor.

Deși președintele Iohannis  și PNL își doresc foarte mult să declanșeze alegeri anticipate anul viitor, nu cred că acestea vor avea loc mai ales că este evident că parlamentarii PSD nu vor accepta să renunțe la funcții și privilegii înainte de termen. Vor încerca, cel mult, să depună una sau două moțiuni de cenzură, anul viitor, mimând Opoziția, dar se vor opune vehement alegerilor anticipate.

Am încredere în faptul că Guvernul Orban va performa, anul viitor, lucru care va conduce la situația în care PNL să câștige, detașat, alegerile locale și parlamentare de anul viitor.  Estimez că scorul PNL de la alegerile parlamentare de anul viitor va fi mai mare decât scorul obținut de Klaus Iohannis în turul I al prezidențialelor: 38-40%. La locale, este mai greu de estimat scorul politic, însă pot afirma că PNL va obține cele mai multe mandate de președinte de Consiliu Județean, primar, consilier local și județean și, în consecință, ne vom clasa pe locul I în opțiunile electoratului. Sigur că, în cazul alegerilor locale, la voturile pentru primari, contează și numele candidaților dar și faptul că unii primari PSD își vor păstra mandatele. Ce este, însă, cert este faptul că în orașele mari PSD va pierde pe linie.

„PSD este o fiară rănită care va duce o bătălie pe viață și pe moarte la alegerile locale”

Să înțeleg, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, că PNL nu mai percepe, astăzi, PSD ca o amenințare politică, cel puțin la alegerile de anul viitor?

PSD rămâne o amenințare dacă ne raportăm la faptul că, cel puțin până la alegerile locale, PSD va avea cel mai mare număr de primari. Este o fiară rănită, astăzi, și chiar dacă este un colos cu picioarele de lut, va duce o bătălie pe viață și pe moarte la alegerile locale. Este ultima lor șansă.

Ei așteaptă greșelile Guvernului Orban, le vor vâna, le vor exacerba, altă strategie nu au. Sunt în criză, în pană de idei politice, dar vor avea o uriașă dezamăgire pentru că premierul Orban este un polician cu o foarte mare experiență, care cunoaște foarte bine situația economică, politică și socială și nu va face, chiar și provocat, greșelile pe care le așteaptă PSD.

Cât de importantă este, domnule Dan Cristian Popescu, pentru PNL, această victorie zdrobitoare a lui Klaus Iohannis?

Această victorie reprezintă continuarea traiectoriei ascendente a PNL, de la alegerile europarlamentare. Și, dacă se poate spune că o victorie, un succes electoral, poate fi întâmplător, cel de-al doilea confirmă o anumită direcție. Victoria lui Klaus Iohannis confirmă și certifică astăzi statutul PNL, ca principalul partid al României. Este un lucru care ne și obligă foarte mult, PNL trebuie să aibă o guvernare foarte bună. În sensul în care prestația miniștrilor noștri să depășească chiar așteptările românilor. Spre surpriza și dezamăgirea unora, Guvernul Orban va avea o guvernare de succes pentru cetățenii României.

„Surpriza pentru PSD va veni tocmai din faptul că Guvernul Orban va respecta toate majorările salariilor și pensiilor”

După ce miniștrii PNL, în special miniștrii Finanțelor și ai Muncii, au scos la lumină cifre care au arătat dezastrul și abuzurile guvernării Dăncilă, reacțiile liderilor PSD au fost extrem de virulente. Nu afectează, domnule Dan Cristian Popescu, acest scandal, România?

PNL are o singură variantă și anume să spună românilor adevărul! Chiar dacă acesta este, poate, dureros sau de neacceptat pentru unii români. Lucrurile trebuie spuse clar, cu argumentele aferente, pentru că românii au tot dreptul să știe realitatea economică a țării. Mai mult, PNL are obligația de a veni cu măsurile necesare pentru a remedia toate greșelile guvernării din ultimii trei ani. Să nu uităm că, după 2016, sute de miniștri și secretari de stat au fost schimbați de PSD pe diferite motive, iar situația gravă de astăzi nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Uriașa provocare a PNL, iar Guvernul Orban o va accepta, este să repecte toate promisiunile fără acoperire și transformate în legi de PSD. Mă refer la anumite majorări ale veniturilor. Surpriza pentru PSD va veni tocmai din faptul că Guvernul Orban va respecta aceste majorări, luând măsuri corecte, în același timp, prin reașezarea bugetului, în sensul că investițiile vor crește iar mediul de afaceri va permite, ulterior, creșterea naturală, sustenabilă, a tuturor veniturilor românilor.

Nu credeți că aceste majorări nejustificate, nesustenabile, o susțin chiar oficialii BNR, vor avea un efect de bumerang pentru economia românească, dar și pentru PNL, ai căror votanți, sunt cam sătui de privilegiile fără număr acordate bugetarilor?

Guvernul PNL va respecta legislația în vigoare și nu va tăia niciun venit. Vor fi concediați, în mod cert, toți cei angajați pe pile, relații, prietenii, în ultimii trei ani. Sunt nu puține locuri în ministere, agenții și regii care au fost înțesate de politruci pesediști, iar aceștia nu mai pot fi menținuți în funcțiile ocupate. Singurul criteriu de angajare va fi, strict, cel legat de competență.

Dan Cristian Popescu

„PNL va promova meritocrația”

Să înțeleg că, după 30 de ani de politizare excesivă, Guvernul Orban va instaura meritocrația, domnule Dan Cristian Popescu?

Sunt convins că PNL va promova meritocrația și, chiar dacă vor mai fi unele accidente, să le zicem așa, premierul Orban va interveni ferm și nu va tolera aceste situații. Orice greșeală a unui ministru sau a unui secretar de stat va fi sancționată ferm de premierul Orban.

Mai este posibil, domnule Dan Cristian Popescu,  ca scrutinul în două tururi să fie reintrodus la alegerile locale?

PNL își dorește acest lucru și este o șansă mare ca acesta să fie introdus. Cred, într-o proporție de 80%, că alegerile locale de  anul viitor se vor desfășura în două tururi de scrutin. Din păcate, astăzi, Guvernul Orban beneficiază de o majoritate foarte sensibilă în Parlament, iar decizia nu îi aparține în totalitate, așa cum și-ar fi dorit.

„USR nu reprezintă o amenințare electorală pentru PNL”

Mai poate fi, astăzi, luată în calcul o alianță PNL-USR-PLUS, cu candidați comuni, la alegerile locale? Ar reprezinta lovitura de grație pentru PSD, dar își dorește PNL acest lucru?

În contextul scăderii în intențiile de vot ale USR-PLUS, devine o opțiune mult mai viabilă pentru ei decât pentru PNL. De altfel, liderul USR, Dan Barna, și-a arătat disponibilitatea unor liste comune cu PNL la locale, deși, în urmă cu două luni, respingea această variantă. Cred, însă, că atunci când faci liste comune, nu trebuie să primeze paritatea părților, ci competența fiecărui candidat. Trebuie promovați oamenii capabili. Asta este rețeta de succes la locale.

Reprezintă USR o amenințare pentru PNL?

În niciun caz. Dacă ne referim la alegerile europarlamentare, PNL a fost pe locul I, iar USR-PLUS pe locul 3, la prezidențiale, în primul tur, ordinea a fost identică. De altfel, la prezidențiale, PNL sondase toate cele trei variante de finală prezidențială: Iohannis-Dăncilă, Iohannis-Barna și Iohannis-Diaconu. În toate variantele, Klaus Iohannis lua peste 65% din voturi.

Mai mult, pe parcursul întregi campanii, Dan Barna nu a fost niciodată pe locul II.Nu cred că scorul USR-PLUS va mai depăși, la alegerile parlamentare, 15%.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.