Abrogarea recursului compensatoriu alarmează Comitetul de Miniştri al CoE

Comitetul de Miniştri al CoE, îngrijorat de abrogarea într-un timp scurt a recursului compensatoriu, salută angajamentul Guvernului de a pregăti un nou plan de acţiune. Ministerul de Justiţie a amânat emiterea unei rezoluţii critice, optând pentru recomandare.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat, vineri seară, după ce Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu, că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de alte considerente”, iar protejarea acestora a impus abrogarea recursului compensatoriu. Dancă a precizat că se fac demersuri, împreună cu oficialii CEDO, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni legate de condiţiile de detenţie din România.

Dancă a fost întrebat, vineri seară, despre îngrijorările exprimate de Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului în legătură cu abrogarea recursului compensatoriu şi a spus: „A fost un angajament luat de actualul guvern înainte de învestire a fost un angajamentul luat prin programul de guvernare votate în parlament şi ne menţinem acest angajament. În acest moment, sunt discuţii la Ministerul Justiţiei cu oficiali din CEDO pentru a găsi şi a identifica o abordare în ceea ce priveşte riscurile de amendare, de sancţiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie reduse”.

Dancă a precizat că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor” au fost luate în calcul în acest demers.

„Noi considerăm că în acest moment viaţa şi siguranţa cetăţenilor români a impus abrogarea în regim de urgenţă a acestei măsuri şi viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de alte considerente. În acest moment facem demersuri împreună cu oficiali CEDO pentru a evita aplicarea unor sancţiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condiţiile de detenţie pentru infractorii condamnaţi penal. Este un proces care se desfăşoară şi care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menţinerea recursului compensatoriu în vigoare”, a mai spus Dancă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.