Piața carburanților, monitorizată de Consiliul Concurenței

0

Eliminarea supraaccizei ar putea duce la o scădere a prețurilor din benzinării, dacă piața carburanților va fi monitorizată de Consiliul Concurenței, declară Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență. Mai mult decât atât, companiile petroliere riscă să fie amendate dacă nu ieftinesc carburanții, după reducerea accizei, informează bursa.ro.

În vara anului 2019, Consiliul Concurenței a publicat concluziile unui studiu din care rezulta că slaba concurență din acest domeniu se reflectă în prețurile din benzinării. Drept urmare, Consiliul Concurenţei a recomandat ca toate companiile petroliere să afişeze simultan majorarea preţurilor la carburanţi, cu scopul ca firmele să nu se mai influențeze reciproc.

Până acum însă, recomandările autorității de concurență nu s-au concretizat, dar acum există o șansă: „Vom avea discuţii cu reprezentanţii noului Guvern şi vom prezenta măsurile recomandate de noi”, a spus Chirițoiu.

Consiliul Concurenţei propune elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă. Spre deosebire, reducerile de preț la carburanți pot fi aplicate oricând.

Reamintim că Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi, începând cu 1 ianuarie 2020. Reducerea înseamnă că acciza la carburanţi din țara noastră va fi mai mică decât minimul impus la nivel european, iar premierul Ludovic Orban a declarat că va avea discuții cu oficialii Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.