Scandal uriaș pe marginea asumării răspunderii pe Legea bugetului

0

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că nu exclude posibilitatea asumării răspunderi pe Legea bugetului, dacă există „risc major” ca actul normativ să nu fie adoptat în Parlament până la finalul anului. „Ideea angajării răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos”, avertizează preşedintele USR, Dan Barna. Asumarea răspunderii pe buget ar reprezenta „un derapaj destul de serios”. susţine liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. Mult mai tranşant este fostul preşedinte al României. „E un viol politic”, avertizează Traian Băsescu.

Preşedintele USR Dan Barna afirmă că legea bugetului trebuie dezbătută în Parlament, considerând că ideea angajării răspunderii ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat pentru actual guvern, ci pentru cele care vor veni.

„Am discutat şi despre calendarul de adoptare a bugetului, despre buget în Parlament şi am spus foarte clar premierului Orban că poziţia USR este aceea că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea aceasta de eventuală angajarea a răspunderii este una care ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice Guvern viitor va putea să evite dezbaterea în Parlament a celei mai importante legi pentru că dacă vorbim de dezvoltarea României şi de cum funcţionează această ţară, bugetul este de departe cea mai importantă lege. Ţinen foarte mult ca principiul dezbaterii în comisiile parlamentare şi principiul dezbaterii în Parlament să fie respectat”, a afirmat liderul USR.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat la RFI că asumarea răspunderii pe buget ar reprezenta „un derapaj destul de serios”.

„Noi credem în legătură cu eventualitatea asumării răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat că trebuie o reţinere mult mai mare faţă de cele trei pachete despre care deja discutăm. Nu a existat nici un Guvern în ultimii 30 de ani de democraţie sau în ultimii 30 de ani după 1989, nu a existat nici un Guvern care şi-a asumat răspunderea pe legea bugetului de stat”, a declarat Cseke Attila la RFI.

„Legea bugetului conţine anumite prioritizări, anumite priorităţi ale unui Guvern, dar legea bugetului este bugetul de stat, nu este a unui Guvern sau a altui Guvern, nu este a unei majorităţi sau unei Opoziţii, ci până la urmă, legea bugetului de stat este a tuturor şi trebuie să asigure nişte finanţări pe domeniile cele mai importante într-o ţară. Deci nu credem că e bine să se creeze acest precedent, pentru că până acum acest precedent nu a existat. Dacă s-ar crea acest precedent, în mod evident şi alţii peste un an, doi, cinci, zece vor veni şi vor spune că acest precedent s-a creat în 2019 şi de ce să nu-l folosim şi noi (…). Trebuie să avem o cultură politică şi un echilibru în ceea ce priveşte procedurile şi măsurile pe care sfera politică le foloseşte. Aici credem că ar fi un derapaj destul de serios de la acest echilibru şi această cultură politică la care tindem, în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe legea bugetului de stat”, a amia spus el.

„Nu e o smecherie. E ceva asemanator cu un viol. Bugetul trebuie discutat in Parlament, chiar dacă se trece în pas alergător. E un viol politic”, a declarat Traian Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.