SUA îi dau o replică dură Coreei de Nord

0

Coreea de Nord a promis recent „un cadou de Crăciun” dacă americanii nu îşi schimbă abordarea înainte de sfârşitul anului. În replică, SUA pun piciorul în prag în Consiliul de securitate al ONU. 

Statele Unite au avertizat miercuri Coreea de Nord, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU organizate de Washington, împotriva oricărui nou test nuclear sau de rachete balistice intercontinentale, relatează AFP.

„Continuarea testelor de rachete balistice este profund contraproductivă”, a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, îndemnând Phenianul să se angajeze în negocieri cu Statele Unite.

În caz contrar, „va trebui să fim pregătiţi cu toţii în Consiliul de Securitate pentru a acţiona în consecinţă”, a adăugat diplomata americană, referindu-se implicit la posibilitatea unor noi sancţiuni internaţionale.

Recent, Coreea de Nord a promis „un cadou de Crăciun” dacă americanii nu îşi schimbă abordarea înainte de sfârşitul anului şi este menţinută actuala situaţie.

După ce şi-a intensificat în ultimele luni tirurile de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, Phenianul a anunţat duminică realizarea cu succes a unui misterios „test foarte important” în baza de la Sohae, menit să schimbe „statutul strategic” al dictaturii comuniste din Asia de Est.

Statele Unite rămân angajate în favoarea unei soluţii paşnice „şi sunt dispuse să facă dovadă de supleţe în această abordare”, a subliniat Kelly Craft. „Nu putem acţiona singuri, Coreea de Nord trebuie să ia decizia dificilă dar curajoasă de a lucra cu noi”, a mai spus ambasadoarea americană.

„Teste nucleare şi de rachete” balistice intercontinentale „nu vor aduce mai multă securitate Coreii de Nord”, a insistat ea.

În cursul reuniunii, a doua în decurs de o săptămână (prima cu uşile închise a avut loc la solicitarea europenilor), China şi Rusia au cerut încă o dată relaxarea sancţiunilor economice pentru a angaja o „dinamică pozitivă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.