Tupeu: UDMR nu renunță la visele de autonomie teritorială!

0

Un proiect prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României a fost depus recent la Camera Deputaților, printre inițiatori fiind și președintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, deputatul Kulcsár-Terza József, ales pe listele UDMR Covasna.

Propunerea legislativă prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc (sursa foto: covasnamedia.ro) poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc. De asemenea, limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Astfel, inițiatorii susțin că va fi asigurată egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare.

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, se arată în inițiativa legislativă.

Potrivit aceleiași surse, comunitatea are dreptul de a autoadministra și prelua sub propria responsabilitate, în interesul întregii colectivități, o parte importantă a problemelor de interes public. Inițiatorii specifică faptul că autonomia regiunii Ținutului Secuiesc nu afectează integritatea teritorială și suveranitatea statului român.

Citește continuarea pe realitateadecovasna.net

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.