Ayatollahul Ali Khamenei, decis să se răzbune pe SUA

Share:

Autorităţile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasă” uciderea generaluuil iranian Qassem Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak şi lider pro-iranian, într-un raid american la Bagdad. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea lui Soleimani şi a decretat trei zile de doliu naţional.

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi „ucis” Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran de acum integrată în Statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament.

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de „decapitare” condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta „o escaladă extrem de periculoasă şi impreudentă”, un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că „răzbunarea contra Americii” va fi „teribilă”.

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian.

Marţi, aceleaşi părţi au reuşit să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată.

Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak.

„La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe  Qassem Soleimani”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, şi a decretat doliu naţional timp de trei zile în ţara sa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.