Solicitanții de azil mexicani, trimiși de SUA în Guatemala

0

SUA vor trimite în Guatemala – cu care au încheiat anul trecut un acord controversat asupra migraţiei – solicitanţi de azil mexicani, a anunţat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, potrivit Agerpres.

„Unii dintre mexicanii care caută protecţie umanitară din partea SUA ar putea să fie transferaţi acum în Guatemala şi să aibă oportunitatea de a cere protecţie acolo”, a informat un purtător de cuvânt al departamentului într-un comunicat.

Mexicul şi-a exprimat imediat „dezacordul” cu această măsură, din cauza consecinţelor pe care aceasta le-ar putea avea asupra mexicanilor solicitanţi de azil în SUA.

Guvernul mexican „va supraveghea atent respectarea drepturilor omului stipulate în acordurile internaţionale semnate şi ratificate” de către cele două ţări, a anunţat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe al Mexicului.

Washingtonul a semnat în iulie cu Guatemala un acord conform căruia aceasta este de acum înainte considerată „o ţară terţă sigură”, către care solicitanţii de azil trebuie să-şi îndrepte primele demersuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.