Uriașa miză a alegerilor anticipate

Share:

Aflați pe valul încrederii cetățenilor, Iohannis și liderii liberali forțează alegerile anticipate. Știu foarte bine că scorul electoral (de astăzi) al PNL sare de 40% și, ca atare, alegerile parlamentare trebuie să se desfășoare cât mai repede. Varianta optimă pentru liberali este un tur de scrutin anticipat, concomitent locale și parlamentare. Previzibil, de altfel, guvernarea erodează, iar liberalii știu că așteptările cetățenilor sunt uriașe. Astăzi, din fericire pentru PNL și Iohannis, traumele abuzurilor/iresponsabilității guvernărilor pesediste – guvernarea Dăncilă, reprezentând apogeul incompetenței și al disprețului față de români, fără a mai aminti aici de aroganța și tupeul condamnatului de astăzi Liviu Dragnea, până mai ieri lider absolut în PSD – sunt departe de a fi cicatrizate/uitate. Oricât ar încerca noua conducere a PSD să facă șterse, peste noapte, toate “atrocitățile” pesedisto-aldiste la adresa Justiției, toate mostrele de ironie ale unor lideri PSD gen Florin Iordache, Cătălin Rădulescu, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae etc, finalitatea nu va avea efectul dorit de mai-marii de astăzi ai PSD.

Pe de altă parte, guvernarea Orban are în fața sa provocări uriașe. Deficitul bugetar este scăpat de sub control, în urma avalanșei de pomeni electorale oferite de PSD dar și a devalizării bugetului de către camarila pesedistă. Mai mult decât atât, urmând două scrutinuri electorale, liderii PNL nu-și pot permite normalizarea situației financiare… și nu doar atât… În cazul în care Orban și colegii săi ar încerca să blocheze/amâne majorarea pensiilor cu punctul prevăzut de la 1 septembrie 2020 sau ar face ceva similar în direcția categoriilor de bugetari care își așteaptă, la rândul lor, majorările salariale promise, impactul electoral ar fi uriaș. Iar liderii PNL nu-și pot depăși statutul de politicieni pentru care miza electorală primează. De aici, au venit, inerent, toate concesiile făcute, în aceste luni, bugetarilor și nu numai!

Din păcate, acest tip de guvernare, timorat, în care nu vrei să deranjezi pe nimeni, va avea, pe termen mediu, un efect de bumerang pentru PNL, mai ale că PSD și televiziunile de casă punctează dur orice bâlbă/gafă a guvernării Orban. De aici, derivă, obsesia PNL pentru anticipate. Orice zi de guvernare va duce la scăderea în sondaje a PNL. Orice ai face, ca partid aflat la guvernare, erodarea este de neevitat!

Nu cred, însă, că, exceptând PNL și USR-PLUS, mai există vreo formațiune parlamentară care să susțină alegerile anticipate. PSD nu reușește să treacă de 20%, USR-PLUS se chinuie la un 10-12% din intențiile de vot, Pro România, PMP și ALDE se află la limita/sub pragul de 5%, iar UDMR nu pare a intra în jocul liberalilor.

Mai ales că procedura declanșării anticipatelor este extrem de anevoioasă în România. Trebuie ca premierul Orban să demisioneze, apoi să mai pice, la votul din Parlament, încă doi premieri desemnați, cu echipele lor de miniștri… Fără un acord politic, încheiat între liderii partidelor parlamentare, este imposibil. Și, personal, nu văd de ce un parlamentar (exceptând PNL și USR-PLUS) ar renunța la câteva luni bune de mandat. Mai ales că, în cazul în care ai un mandat plin de parlamentar, te poți bucura de o pensie specială consistentă, ceea ce nu este cazul unui deputat sau senator care renunță la beneficiile/avantajele unui mandat de patru ani.

Să luăm, spre exemplu, cazul PSD, care a obținut 46% la alegerile din 2016. Astăzi are, în varianta fericită, 23%. Deci peste 100 de parlamentari, din cei prezenți, ar rămâne pe drumuri. Mai ales că sunt alte câteva zeci care vizează la postul de deputat sau senator. Despre ce vorbim?

Iohannis și Orban, împreună cu ceilalți liberali, trebuie să învețe din greșelile Guvernului Cioloș care, în doar 11 luni de bâlbe, a readus, en-fanfare, un PSD căzut, după demisia lui Ponta, la guvernarea țării. Până la alegerile parlamentare, mai sunt 11 luni. Timp consistent pentru a te eroda semnificativ, dacă vei continua o politică guvernamentală neconvingătoare, duală și timorată. Dacă te vei lupta să obții, cu orice preț, votul unui bugetar, riști, ca liberal, să pierzi cinci voturi ale unor angajați din sectorul privat care se vor simți trădați și abandonați!

PNL se află, astăzi, pe cai mari. Nu poate pierde alegerile locale și parlamentare decât pe mâna liderilor săi! Uriașul avantaj pentru PNL este faptul că PSD nu pare a fi învățat nimic din votul de la europarlamentare și prezidențiale! Și-a schimbat părul dar năravul ba….

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.