A murit liderul trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea

0

Dan Andrei Aldea (sursa foto: pressalert.ro) s-a stins din viață la 69 de ani. Tristul anunț l-a făcut Nicu Alifantis, pe pagina sa de Facebook. 

„Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, a scris pe contul său de Facebook Nicu Alifantis.

Dan Andrei Aldea este unul din numele de temelie ale rockului românesc, rockul progresiv. Numele lui se leagă de trupa SFINX,  înființată în 1963. Aldea nu a făcut parte din prima formulă a trupei. Dar a fost cooptat în 1970, pe când era licean, avea 17 ani.

Spre sfârșitul anului 1970, trupa reapare în formulă de trio, cu Dan Andrei Aldea (chitară, vioară, pian, voce), Corneliu Bibi Ionescu (chitară bas) și Marian Toroimac (tobe, pian) și susține mai multe concerte la Student Club. Atunci au fost prezentate noi compoziții, ca „Lumină lină”, „Șir de cocori”, „Blues absurd”, „Languir me fais”, „Purgatoriu”, „Verde crud” și „Doină”. Aldea  a inflluențat decisiv evoluția trupei. Trupa apărută în anii`60, ]n perioada beat-ului, nu a scos albume relevante, însă în anii `70 apar albumele de referință pentru rockul progresiv românesc: “Lume alba” si “Zamolxe”. La tobe, cu talentatul baterist și compozitor și vocalist Mișu Cernea, care l-a înlocuit pe Toroimac în 1972.

După lansarea primelor albume și recitalurile, concertele de la Club A, trupa SFINX a început în acei ani `70 o lungă colaborare cu Teatrul Bulandra alături de Ion Caramitru, Gil Dobrică, Florian Pittiş şi Mira Moreno, în cadrul unor spectacole de muzică şi poezie. Acea perioadă de aur a trupei a fost evocată de Dan Andrei Aldea în mai 2016, pe scena Galei UNITER.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.