Boris Johnson îl avertizează dur pe Vladimir Putin

0

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin, în prima lor întâlnire, că poziţia Regatului Unit cu privire la cazul Skripal ”nu s-a schimbat” şi l-a somat ”să nu repete un asemenea atac” pe teritoriul britanic, relatează AFP.

Într-o întâlnire în marja unui summit european la Berlin, Johnson a catalogat duminică atacul vizându-l pe fostul dublu agent rus Serghei Skripal drept ”o utilizarea imprudentă a armelor chimice şi o tentativă sfruntată de asasinare a unor persoane nevinovate pe teritoriul britanic”, a anunţat într-un comunicat Downing Street.

La 4 martie 2018, fostul dublu agent rus şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial la Salisbury, în sudul Angliei, şi spitalizaţi în stare gravă.

Londra a acuzat Moscova de faptul că se află în spatele acestei otrăviri cu noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, ca represalii faţă de colaborarea acestuia cu serviciie britanice de informaţii.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi suspectaţi că au comis atacul şi prezentaţi ca făcând parte din serviciile militare ruse de inforaţii (GRU), însă Rusia a respins mereu aceste acuzaţii, care-i subminează relaţiile cu Marea Britanie.

Johnson i-a spus lui Putin că au amândoi ”responsabilitatea de a se ocupa de chestiuni de securitate internaţională cu privire la Libia, Siria, Irak, Iran”, dar că legăturile între Londra şi Moscova nu vor reveni la normal atât timp cât Rusia nu pune capăt ”activităţilor (sale) destabilizatoare”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.