Va fi suspendat Donald Trump? Război (total) între republicani și democrați!

Dacă republicanii îşi ating scopul, procesul de destituire a lui Donald Trump, care se deschide marţi în Senatul american, s-ar putea finaliza în doar două săptămâni – faţă de cinci săptămâni cât a durat în cazul lui Bill Clinton în 1999 şi trei luni în cazul lui Andrew Johnson în 1868.

Aceasta i-ar permite preşedintelui SUA, Donald Trump, să celebreze achitarea sa în discursul anual cu privire al Starea Uniunii, la 4 februarie, în Congres. O destituire a miliardarului este puţin probabilă, în condiţiile în care tabăra sa republicană, majoritară în Senat, face bloc comun în spatele său. Dar jocul de şah din cursul procesului său se anunţă mult mai strâns, întrucât regulile şi ordinea de zi fac obiectul unui târg dur.

Abia marţi, în deschiderea dezbaterilor, cei 100 de aleşi din Senat se vor pronunţa asupra timpului alocat prezentărilor acuzării – formate de către democraţi în Camera Reprezentanţilor – şi apărării – încredinţate avocaţilor care îl reprezintă pe Donald Trump, precum şi asupra duratei întrebărilor adresate de către senatorii-juraţi.

Dar opoziţia doreşte ca Senatul să convoace patru martori a căror prezenţă o consideră necesară pentru a stabili dacă Donald Trump chiar – aşa cum îl acuză – a abuzat de puterea sa pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei cerându-i anchetarea adversarului său democrat Joe Biden. Printre aceşti martori figurează şeful de cabinet al preşedintelui, Mick Mulvaney, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton.

Democraţii, care s-au confruntat cu refuzul guvernului de a coopera pe durata anchetei lor în Camera Reprezentanţilor, cer de asemenea prezentarea unor documente-cheie în acest caz.

Aceste solicitări vor face obiectul unui vot în Senat, care nu va interveni decât după încheierea fazei iniţiale a procesului, a avertizat liderul republicanilor, Mitch McConnell, într-o ”manevră” în coordonare cu preşedinţia.

Teoretic, tabăra prezidenţială are toate cărţile în mână pentru a respinge cererile acestora: cu 53 de senatori republicani împotriva a 47 democraţi, ea are majoritatea necesară pentru a câştiga luptele procedurale. Iar Casa Albă a făcut cunoscut în mod clar că nu vrea martori. ”Este foarte puţin probabil să se meargă mai departe de două săptămâni” în cadrul acestui proces, a afirmat unul dintre responsabilii de la Washington. ”Preşedintele trebuie să fie achitat” şi ”rapid”, a adăugat el.

De aceea, democraţii au făcut presiuni asupra puţinilor republicani susceptibili să le susţină cererea de aducere a unor martori şi a unor documente. Ei au nevoie de patru voturi pentru a dispune de o majoritate. ”În zilele următoare, fiecare dintre noi, democrat sau republican, va fi confruntat cu o alegere: de a intra în acest proces pentru a cunoaşte adevărul sau de a servi voinţei preşedintelui de a-l ascunde”, a spus joi liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.

Aleasa republicană din Maine, Susan Collins, a recunoscut că ”tinde să creadă că primirea unor informaţii suplimentare ar fi utilă”. ”Este probabil că voi susţine moţiunea pentru ca martori să fie convocaţi, când va fi momentul”, a adăugat ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.