Pentru 40% din bucureștenii anti-PSD, Nicușor Dan este candidatul Opoziției

0

Alegerile primare deschise nu asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor cu drept de vot.

Trei experți, sociologi, Mircea Kivu, Călin Goina și Cătălin Stoica, susțin că sondajul de opinie este metoda care asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor.

Privitor la stabilirea candidatului comun al Alianței USR-Plus la Primăria Capitalei, au fost lansate în spațiul public două metode posibile. Una este cea a sondajelor, susținută de Conferința Municipală a USR București. Cealaltă, propusă și susținută cu precădere de membrii Plus, este cea a așa-numitelor alegeri primare deschise.

Metoda aleasă trebuie însă să răspundă criteriului democratic al reprezentativității. Adică, care din cele două metode asigură că voința tuturor bucureștenilor cu drept de vot la alegerile locale este luată în calcul.

Cei mai în măsură să dea răspunsul sunt, evident, experții, sociologii de profesie. Am întrebat trei sociologi și vă prezint punctele lor de vedere pe scurt. Opiniile celor trei experți pot fi găsite în integralitatea lor în documentul atașat.

Cred că o astfel de analiză și dezbatere, în interesul bucureștenilor, merită atenția presei.

Mircea Kivu, sociolog

“Alegerile primare deschise vor putea măsura doar dimensiunile electoratelor captive (membri ai partidelor și simpatizanți) ale celor doi candidați aflați în competiție, fără a oferi nicio informație despre ceilalți alegători (cei indeciși și cei care ar vota alți candidați, fără a avea o decizie fermă).

Sondajul de opinie are avantajul de a oferi informații despre intenția de vot a tuturor segmentelor de electorat, inclusiv a indecișilor și a celor care în momentul de față optează pentru un candidat terț. De asemenea, va putea oferi informații nu doar asupra intenției de vot actuale, ci și asupra potențialului de creștere al fiecărui candidat.”

Călin Goina, lector universitar, Univ. Babeș-Bolyai, doctor în sociologie, UCLA

“…un sondaj sociologic înlătură aproape orice obiecție de reprezentativitate: un eșantion reprezentativ pentru populația Bucureștilor elimină orice îndoială, în limitele marjei de eroare. Mai mult, alegerile primare măsoară intenția de vot doar în cadrul susținătorilor activi sau simpatizanților partidului. Dimpotrivă, un sondaj sociologic ar prezenta intenția de vot a tuturor bucureștenilor, inclusiv a celor care ar considera să voteze pentru un anume candidat la primărie, fără să se identifice neapărat cu valorile partidului/alianței care îl susține.”

Cătălin Augustin Stoica, conferențiar universitar, SNSPA, doctor in sociologie, Stanford University

“Din punctul meu de vedere, soluția cea mai bună, atât din punctul de vedere al reprezentativității cât și al costurilor, este realizarea unor sondaje de opinie pe eșantioane reprezentative ale populației cu drept de vot din București. Partidele, candidații pot ajunge la un acord de finanțare a unor serii de sondaje. Sondajele ar trebui să fie făcute pe eșantioane de minim 1.100 de respondenți, persoane cu drept de vot din București.”

Nicușor Dan

Candidat independent la Primăria Capitalei susținut de USR

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.