Maria Grapini cere Comisiei Europene să sprijine investițiile din statele mai puțin dezvoltate prin intermediul unor fonduri de capital de risc!
În urma unei prezentări a raportului special de către Curtea Europeană de Conturi cu privire la capitalul de risc al UE pentru IMM-uri în Comisia pentru control bugetar, europarlamentarul Maria Grapini, membru al acestei comisii care se ocupă cu verificarea modului în care sunt alocați și cheltuiți banii europeni, a atras atenția Comisiei Europene că nu a efectuat până în prezent o evaluare cuprinzătoare a nevoilor pieței sau a capacității de absorbție mai ales că, conform Curții, fonduri considerabile din aceste investiții ar trebui să fie mai bine direcționate.
Europarlamentarul Grapini precizează că se alocă peste 3,3 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile în întreprinderi nou-înființate inovatoare, prin intermediul unor fonduri de capital de risc, între 2014 și 2022.
”Curtea Europeană de Conturi ne-a prezentat că Franța, Germania și Marea Britanie reprezintă 50 % din investițiile realizate prin intermediul fondurilor sprijinite de UE.
De aceea am interpelat Comisia Europeană și am întrebat dacă nu consideră necesar să sprijine piețele de capital de risc mai puțin dezvoltate și să reducă dependența de sectorul public.
Comisia ar putea să dezvolte o strategie cuprinzătoare privind investițiile din statele mai puțin dezvoltate prin intermediul unor fonduri de capital de risc”, a declarat Maria Grapini
În răspunsul primit de la Comisia Europeană din partea comisarului european pe economie, Paolo Gentiloni, se arată că deși instrumentele financiare ale UE contribuie la dezvoltarea piețelor locale ale capitalului de risc prin investiții în colaborare cu actorii locali, Comisia lucrează activ cu un număr din ce în ce mai mare de state membre și va continua să susțină eforturile menite să contribuie la extinderea acoperirii geografice a acestui tip de piețe, de exemplu prin intermediul Serviciului de sprijin pentru reforme structurale.
Gentiloni este de părere că ecosistemul de reglementare pentru investițiile cu capital de risc este armonizat în contextul uniunii piețelor de capital, pentru a le oferi actorilor de pe piață oportunități mai bune de a opera la scară paneuropeană.
Printre altele, Comisia a prezentat un pachet cuprinzător de măsuri legislative și nelegislative pentru a extinde finanțarea cu capital de risc în Europa. Printre acestea se numără revizuirea regulamentului privind fondurile europene cu capital de risc și a regulamentului privind fondurile europene de antreprenoriat social precum și crearea unui fond paneuropean de fonduri de capital de risc, sprijinit prin bugetul UE.
Un alt aspect la care face referire comisarul european este cooperarea regională. Acest tip de cooperare ar trebui încurajată pentru a deschide piețele, promova legături transfrontaliere, facilita investiții și pentru a corela infrastructurile pieței și favoriza armonizarea regională. Alocările regionale prevăzute de fondurile structurale și de investiții europene contribuie, de asemenea, într-o mare măsură la realizarea acestor obiective, întrucât acestea sunt axate în primul rând pe reducerea disparităților regionale.
Propunerea Comisiei referitoare la InvestEU prevede o mai mare susținere a piețelor cu capital de risc mai puțin dezvoltate, alocarea fondurilor în funcție de cerere urmând să fie însoțită de o verificare riguroasă, de către Comisie, a politicilor aplicate. În plus, participarea UE în anumite condiții ar putea fi extinsă, ceea ce îi permite Uniunii să faciliteze investiții cu capital de risc mai expuse. Nu în ultimul rând, punerea în aplicare a instrumentelor InvestEU de capital de risc prin intermediul băncilor naționale de promovare (pe lângă Grupul BEI) ar favoriza un răspuns mai bun la lacunele pieței naționale/regionale.
Propunerea Comisiei referitoare la InvestEU prevede o mai mare susținere a piețelor cu capital de risc mai puțin dezvoltate, alocarea fondurilor în funcție de cerere urmând să fie însoțită de o verificare riguroasă, de către Comisie, a politicilor aplicate.
Nu în ultimul rând, punerea în aplicare a instrumentelor InvestEU de capital de risc prin intermediul băncilor naționale de promovare (pe lângă Grupul BEI) ar favoriza un răspuns mai bun la lacunele pieței naționale/regionale.