Mahmoud Abbas desființează, în Consiliul de Securitate al ONU, planul de pace israeliano-american

0

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat solemn marţi, în faţa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), respingerea planului de pace israeliano-american, pe care l-a calificat drept „şvaiţer elveţian” care nu aduce suveranitate poporului palestinian, informează AFP.

„Respingem planul israeliano-palestinian” care „pune în discuţie drepturile legitime ale palestinienilor”, a declarat Abbas, agitând o hartă mare a Palestinei aşa cum o doreşte SUA.

„Am respins acest plan pentru că Ierusalimul de Est nu ar face parte din Palestina şi aceasta este suficient pentru a-l refuza”, a precizat Mahmoud Abbas. Planul ar face din Palestina „un stat fragmentat”, fără control aerian, fără control maritim, a spus Abbas.

„Care dintre voi ar accepta un astfel de stat?”, a întrebat preşedintele palestinian, adresându-se reprezentanţilor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate şi evocând o situaţie de „apartheid”.

Subliniind că pledează „în favoarea unei păci juste” pentru 13 milioane de palestinieni, Mahmoud Abbas a enumerat toţi paşii făcuţi de poporul său pentru a se dota cu un stat, la nivel internaţional şi naţional.

La cinci zile după ce Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump şi artizanul planului de pace american dezvăluit la 28 ianuarie, a venit în faţa Consiliului de Securitate al ONU, Mahmoud Abbas încearcă la rândul său, venind la ONU, să adune susţinători pe plan internaţional pentru respingerea iniţiativei americane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.