Cine se teme de candidatul Nicușor Dan?

0

Gabriela Firea se îndreaptă cu pași repezi spre un nou mandat de primar general. În contextul în care alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur, este creditată, astăzi, cu prima șansă, chiar dacă realizările sale sunt departe de așteptările bucureștenilor.

Gabriela Firea are, însă, un discurs excelent. Este un comunicator desăvârșit și reușește să se impună, de multe ori, într-o dispută cu un contracandidat sau altul. Va obține un scor electoral cu trei în față, ceea ce îi va aduce un nou mandat de primar general. Spun aceste lucruri tocmai pentru că văd o incapacitate cronică, care pare identică cu prostia/amatorismul, în politica partidelor de dreapta, de a nu numi un contracandidat unic. Liberalii vor să-și cocoațe neapărat un membru/lider al partidului în scaunul de primar general. Nici Rareș Bogdan, cu atât mai puțin Violeta Alexandru, nici Ciprian Ciucu, nici un alt liberal nu o pot învinge pe Gabriela Firea. Cred că Rareș Bogdan, dacă va accepta o candidature, va suferi o umilință care îl va scoate din prim-planul politicii, din PNL și România. Singurul care ar putea capitaliza voturi suficiente pentru a o învinge pe Firea este premierul demis Orban, dar este greu dc crezut că acesta va candida pentru această funcție.

Nicușor Dan reprezintă, din punctul meu de vedere, singura soluție pentru a o învinge pe Gabriela Firea. Nu pentru că are un discurs incendiar, ci pentru că marea majoritate a bucureștenilor apreciază lupta acestuia anti-Firea, anti-PSD și pro-bucureșteni. Dacă, însă, Nicușor Dan va candida doar susținut de USR și PMP, fără susținerea PNL, nu are nicio șansă să ajungă primar general. Mai ales că văd că Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, vrea să intre, la rândul său, în cursă, și își face o campanie activă pe rețelele de socializare și nu numai.

Ca să sintetizez, dacă la alegerile locale vor candida și un liberal și Nicușor Dan, Gabriela Firea va ajunge, din nou, primar general. Dacă Nicușor Dan se va retrage și USR-PLUS vor susține candidatul liberal, Firea va fi bătută. Nu cred, însă, că liderii USR-PLUS vor renunța, tocmai la București, la propriul candidat.

Fără să fi vorbit vreodată cu el, cred că Nicușor Dan merită să devină primar general al Capitalei.  Și să-i scape pe bucureșteni de mult prea aroganta și atotcunoscătoarea Firea.

Nicușor Dan a luptat, de multe ori chiar de unul singur, cu abuzurile administrației Firea. Zeci de procese, multe dintre ele castigate, pentru a  proteja parcuri/străzi/cartiere de brațul lung al dezvoltatorilor imobiliari. Nu am întâlnit, în peste 20 de ani de presă, un politician căruia să îi pese atât de mult de București. Și care a refuzat orice pactizare cu dușmanul.

Nu cred, însă, și o spun cu regret, că Nicușor Dan va ajunge primar general. Pentru că vorbim de o funcție extrem de importantă pentru a cărei susținere este nevoie de multe compromisuri și bani pe măsură. Liberalii nu vor fi, însă, uitați, dacă vor face, chiar și fără să vrea, jocurile Gabrielei Firea, Pentru că eu, ca bucureștean, refuz să îmi închipui încă patru ani de mandat ai Gabrielei Firea.

Și, totuși, până la urmă: cine se teme de Nicușor Dan? Cred că Gabriela Firea!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.