Ministrul Cîțu anunță ample anchete la companiile de stat

0

Prezent la audieri în comisia parlamentară de Buget Finanţe, ministrul Florin Cîţu a anunţat că a început o investigaţie pentru a afla de ce nu au plătit companiile de stat dividende la final de an.

„Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an. Handicapul pe bugetul pe 2019 a fost de 19 miliarde de lei. Nu sunt cheltuieli pe care eu le-am făcut, erau acolo”, a declarat Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, la audierea în comisiile parlamentare, citat de stiripesurse.ro

Chiar dacă nu a nominalizat companiile, investigaţia vizează cu siguranţă măcar două companii, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Bugetul pe 2019 previziona dividende de peste 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, circa jumătate de miliard de la Nuclearelectrica, care nu a mai dat dividende deloc. Neîncasarea dividendelor a dus la majorarea deficitului cu 0,1% la 4,6% din PIB.

Hidroelectrica a plătit 1 miliard de lei în luna decembrie, mai puţin decât se estima iniţial, 1,25 miliarde de lei. Banii nu puteau totuşi fi plătiţi în buget decât în 2020.

Surse din Ministerul Economiei, acţionarul de drept la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, au precizat în decembrie pentru Mediafax că de la Ministerul de Finanțe nu a venit nicio solicitare pentru a cere dividende, caz în care banii au fost lăsaţi în companii.

Ministrul Economiei Virgil Popescu afirmase recent că Nuclearelectrica nu a dat dividende pentru ca banii să rămână în companie pentru investiţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.