Avocatul Poporului, Renate Weber, desființează OUG privind privatizarea sănătății

0

După ce a atacat la Curtea Constituţională modificările aduse sistemului sanitar prin ordonanţa de urgenţă nr. 25/2020, Renate Weber a vorit deschis despre aceste acuzaţii la România TV. 

„Avem şi mai multe sesizari pe care le-a primit avocatul poporului. Încep să vină sesizări de la oameni obişnuiţi care ne roagă să îi apărăm. Am făcut o analiză foarte amplă înainte de a merge cu excepţie de neconstituţionalitate la curte. În opinia noastră, aplicarea acestei OUG va crea disfuncţionalităţi grave în sistemul de sănătate public. Pentru că lucrurile nu se vor produce mâine, poimaine dar în foarte puţini ani vom vedea astfel de situaţii în care spitalele publice care vor primi şi mai puţini bani decât primesc acum pentru că din bugetul de stat în general am alocat 5%. În viitor pe baza acestei OUG la acelaşi fond vor avea acces şi spitalele private în diferite forme. Prin accesul la acest program naţional dar mai ales prin liberalizarea completă la medicina de urgenţă oferită de spitalele private”, a declarat Renate Weber.

De asemenea, aceasta consideră că nu coplata este problema, ci „problema este că sunt două prevederi în Constituţia României care prevăd asigurarea dreptului la sănătate şi dreptului cetăţenilor români de a beneficia de asistenţa medicală de calitate în unităţile de stat. Aşa cum spune Constituţia, noi avem un singur buget. Astâzi este insufucient pentru unităţile de stat”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.