Ioana Flora și Octavian Lup, invitați la deschiderea noului sezon Cartografii sonore

Share:

Cel de-al patrulea an al Stagiunii „Cartografii sonore” va fi inaugurat miercuri, 26 februarie 2020, de la ora 18:00, în saloanele Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (Str. Londra nr. 39) în prezența a doi artiști de excepție: actrița Ioana Flora și violoncelistul Octavian Lup.

Noul format al Stagiunii va oferi publicului iubitor de istorii, cartografii și muzică prilejul de a descoperi o hartă de colecție asociată unei țări europene care își sărbătorește ziua națională în luna respectivă.

Nova Totius Hungariae, Transilvaniae, Serviae… este harta de secol XVII ce va deschide seria „Itinerarii europene”, parte din acest sezon al Cartografiilor sonore. Lucrarea prezintă mai multe regiuni din Europa sud-estică și de la sud de Dunăre, printre care și Serbia, în prezent Republica Serbia, stat care își sărbătorește Ziua Națională pe data de 15 februarie. Amănunte despre harta lunii vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.

Participarea se va face prin înscriere pe site-uul Muzeului şi prin achitarea biletului de intrare la Muzeu în valoare de 10 lei: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-nova-totius-hungariae-transilvaniae-serviae/

Cu inspirația hărții prezentate, seara se va continua printr-un spectacol de lectură susținut în tandem cu recitalul de violoncel. Cunoscuta actriță Ioana Flora, fiica omului de cultură și scriitorului Ioan Flora, a acceptat invitația de a citi o selecție de poeme incluse în Antologia poeziei sârbe traduse de tatăl său, familia Flora fiind originară din Panciova, din Banatul sârbesc.

Ioana Flora este una dintre cele mai apreciate actrițe ale momentului, primind recent premiul pentru „Cea mai bună actriță” la Saint Petersburg International Film Festival, pentru rolul din scurt-metrajul „Cadoul de Crăciun”.

Iar Octavian Lup, laureat a numeroase premii naționale și internaționale, este unul dintre violonceliștii de vârf ai ultimei generații, concertând adesea alături de mari orchestre naționale. Artistul va interpreta un program care va cuprinde lucrări din perioada Barocului – pornind de la istoria hărții prezentate – dar și lucrări compuse în secolul XX, realizând o punte peste timpuri. Repertoriul ales va cuprinde lucrări pentru violoncel de J.S. Bach, S. Prokofiev și P. Casals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Harta NOVA TOTIUS HUNGARIAE, TRANSILVANIAE, SERVIAE, ROMANIAE, BULGARIAE, WALACHIAE, MOLDAVIAE …

de Frederik de Wit, Amsterdam, circa 1680

 

Harta a fost realizată de cartograful olandez Frederik de Wit (1629 / 30 – 1706), fiind inclusă în ediţiile din perioada 1665 – 1680 ale Atlasului său. Sunt prezentate teritorii din Europa centrală şi de est: Ungaria, Transilvania, Moldova, Basarabia, Valahia, mai multe regiuni aflate la Sud de Dunăre (Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia, Dalmaţia, Bulgaria, Romania etc.), părţi din Germania, Polonia şi Grecia, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Adriatică. Pe teritoriul Serbiei sunt marcate repere geografice şi istorice importante: oraşe, cetăţi, drumuri. În cartuşul bogat decorat îi regăsim pe împăratul Leopold I şi pe sultanul Mehmet al IV-lea, purtând ramuri de măslin; este subliniat astfel faptul că harta înfăţişează o perioadă de pace în istoria conflictului militar dintre Imperiul austriac şi Imperiul otoman, conflict care a afectat majoritatea regiunilor ilustrate.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, proiect ce a debutat în anul 2017, parte din programul „Oportunități la tine acasă” inițiat în 2009 de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Cronica Română, Agenția de Carte, I-Tour, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.