Vicepremierul Raluca Turcan ține cu dinții de Ordonanța pe Sănătate

0

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat joi că Guvernul „nu are niciun motiv să retragă OUG pe sănătate”, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. În ciuda contestațiilor, vicepremierul a sustinut că ordonanța „dă drumul la bani pentru pacienții grav bolnavi” și că aceștia nu vor scoate bani din buzunar. Aceasta a vorbit și despre măsurile pe care le va mai lua Guvernul în acest sens, ca și despre amânarea coplății.

„Ordonanța pe sănătate a fost publicată în Monitoriul Oficial cu niște texte, care am văzut în spațiul public că sunt comentate într-o variantă care nu corespunde cu cea din Monitor. Nu avem niciun motiv să retragem Ordonanța pe sănătate. Dimpotrivă! ”, a declarat, joi, vicepremierul, în emisiunea Legile Puterii, la Realitatea PLUS..

„Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate din bugetul Fondului național unic de sănătate, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și cei care beneficiază de servicii medicale, atenție, în baza articolelor 100 și 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu incasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative”, a explicat Turcan, citând din OUG pe sănătate.

„Deci niciun pacient care se încadrează în programele pentru pacienții critici. Ce înseamnă bolnav critic în România? Înseamnă acele afecțiuni care au cea mai mare rată de deces și pot fi prevenite (…) PNL încearcă să ofere servicii de calitate medicala pentru oamenii cu boli foarte grave care mor pe capete, dar ale caror afectiuni puteau fi prevenite. Si aici vorbim despre infarct, accident vascular și bolnavii de cancer”.

Despre banii de la Casa Natională de Asigurări care se termină în primele 10 zile ale fiecărei luni și nu ajung mai mult, Raluca Turcan nu a spus decat că fondurile alocate pentru bolnavii grav bolnavi vor creste cu 50%.

Turcan a declarat că OUG pe sănătate „dă drumul la bani pentru o nișă dintre bolnavii critici” și a dat exemplul celor care sunt bolnavi de cancer. Vicepremierul a spus că pentru aceștia se deconteaza acum doar radioterapia din bugetul de sănătate, „cei care fac radioterapia sunt in faza terminala”, ceea ce înseamnă „zero preventie, zero chirurgie si zero medicamente”.

„Această ordonanță tocmai asta face, pentru o nișă de bolnavi critici dă drumul la fonduri între stat și privat fără să mai scoată pacienții bani din buzunar, în condițiile în care am spus că dublăm banii alocați. Am stopat risipa, am canalizat corect fondurile publice pt bolnavii care mor cu zile pe capete in Romania (…) Noi am venit cu această ordonanta care in fiecare zi salvează vieti pentru bolnavii foarte grav”, a explicat vicepremierul.

Ulterior a precizat că fondurile pentru cei grav bolnavi vor creste cu 50 la suta.

„Am vorbit si cu ministrul de Finante si vom creste cu 50 la suta  fondurile alocate pentru bolnavii grav cu aceste afecțiuni pentru care Ordonanța aceasta le dă dreptul sa-si urmeze doctorul si sa-si caute serviciile cele mai bune”, a declarat Turcan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.