Tupeu: Parlamentul de la Budapesta sprijină Consiliul Național Secuiesc!

0

Parlamentul de la Budapesta a aprobat marţi o rezoluţie ce vizează susţinerea iniţiativei europene lansate de Consiliul Naţional Secuiesc (SNT) privind protejarea regiunilor naţionale. Deşi a fost propunerea unui partid de opoziţie, iniţiativa a fost votată în unamimitate inclusiv de partidele de guvernământ.

Iniţiativa a fost lansată de partidul ecologist de opoziţie LMP („Politica poate fi altfel”) şi a fost susţinută de partidele de guvernământ Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP), precum şi de partidul conservator de opoziţie Jobbik şi de socialişti.

Propunerea a fost adoptată unanim, cu 158 de voturi pentru, relatează agenţia MTI.

Decizia are o importanţă simbolică în contextul în care 2020 a fost declarat an al coeziunii naţionale, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se arată în rezoluţie.

Din document reiese că Parlamentul ungar salută iniţiativa SNTdenumită „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale”. Aceasta are ca scop convingerea oficialilor Uniunii Europene să acorde o atenţie specială regiunilor ale căror caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase şi etnice sunt diferite de cele ale regiunilor învecinate.

Potrivit sursei citate, Parlamentul de la Budapesta îi îndeamnă totodată pe maghiarii din interiorul şi din exteriorul Ungariei să sprijine această iniţiativă prin semnarea ei. Pentru ca iniţiativa lansată la 7 mai 2019 să aibă succes, trebuie strânse cel puţin un milion de semnături din şapte state membre, până la data de 7 mai.

Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012 şi reprezintă un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană. Prin acest instrument, cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile pentru a cere Comisiei Europene să ia măsuri privind o chestiune pe care o consideră importantă.

Tratatul de la Trianon are o semnificație aparte pentru români. În data de 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România. Tratatul de la Trianon a fost semnat de 16 state care luptaseră de partea Antantei, pe de o parte, și de Ungaria. Documentul stabilea granițele Ungariei și recunoștea Unirea Transilvaniei cu România, așa cum fusese ea stabilită la 1 Decembrie 1918, potrivit Rfi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.