Premierul Orban dă asigurări că pensiile se vor majora cu 40% de la 1 septembrie

Share:

Premierul interimar Ludovic Orban a dat asigurări, joi, că pensiile vor creşte deoarece banii pentru majorare sunt prevăzuţi în legea bugetului de stat şi în legea bugetului asigurărilor sociale. 

Întrebat despre temerile Comisie Europene referitoare la creşterea pensiilor cu 40 la sută, Ludovic Orban a explicat că există resurse pentru susţinerea majorării.

„În legea bugetului de stat şi în legea bugetului asigurărilor sociale sunt prevăzuţi banii pentru creşterea pensiilor în conformitate cu prevederile legale”, a declarat premierul interimar Ludovic Orban.

Comisia Europeană a avertizat România că majorarea cu 40% a pensiei va conduce la adâncirea extremă a deficitului fiscal, până la 6,1% din produsul intern brut în 2021.

„Am trimis Comisiei Europene ca urmare de declanşării procedurii de deficit excesiv care este planul nostru pentru readucerea deficitului în limitele stabilite de tratatul UE”, a explicat Orban.

Raportul privind mecanismul de alertă 2020 arată că România a înregistrat, numai în 2018, un deficit de cont curent vizibil, la -4,6 % din PIB, ceea ce reprezintă o deteriorare accentuată față de anii anteriori; această interpretare este inferioară normei, iar o bună parte a deteriorării nu este justificată de ciclul economic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.