Președintele Iohannis acordă Înaltul Patronaj celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu: ”O pădure cât o țară”

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Înaltul Patronaj pentru campania națională de împădurire ”O pădure cât o țară”, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei, organizat într-un șantier de împădurire situat pe raza comunei Uliești, județul Dâmbovița. Distincția a fost înmânată de către șeful statului ministrului mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, în prezența prim-ministrului interimar, Ludovic Orban și a primministrului desemnat, Florin Cîțu. La eveniment au participat, de asemenea, mai mulți reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și peste 150 de voluntari.

”Pentru mine, personal, este o mare bucurie că putem să începem astăzi această campanie de replantare, o campanie amplă, care cu siguranță va lăsa urme profunde pozitive, de această dată. Pădurile sunt „aurul verde” al României și acest aur trebuie protejat și înmulțit. […] Este nevoie să creștem semnificativ suprafața împădurită din România și această campanie este un foarte bun început și sper să fie un simbol și un imbold pentru multe autorități locale, care pot folosi terenurile care nu mai sunt folosite pentru altceva în agricultură. Și sper foarte mult ca în următorii ani să ajungem să avem o extindere semnificativă a zonelor împădurite din România”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

“Împreună cu instituţiile statului și cu românii de bună credinţă vrem să împădurim o pădure cât o ţară şi să demonstrăm tuturor că dincolo de măsurile legislative, de măsurile administrative pe care le luăm pentru protejarea pădurii împotriva tăierilor ilegale, dăm un semnal pentru pădurea suferindă în ultimii ani că împreună putem să plantăm şi să arătăm tuturor că suntem preocupaţi pentru generaţiile viitoare, să se bucure şi ele, aşa cum o facem noi azi, de păduri cât mai frumoase, cât mai verzi şi cât mai întinse”, a declarat la rândul său, ministrul Costel Alexe.


În cadrul evenimentului, participanții au plantat peste 1.100 de puieți din speciile stejar, frasin și mojdrean.
Cele 13.000 de șantiere de împădurire deschise la nivel național se află în județele: Maramureș, Cluj, Suceava, Brașov, Sibiu, Harghita, Bistrița, Argeș și Vâlcea. Astfel, vor fi plantați la nivel național între 1 milion de puieți și 6,6 milioane de puieți, în pădurile cele mai exploatate forestier din România. Cele mai multe șantiere se află în județele: Maramureș (440), Sibiu (121) și Bistrița (peste 600).
Această amplă campanie de împădurire, care se va desfășura în perioada martie – aprilie, are în vedere plantarea la nivel național a 2500 de păduri de la ZERO și completarea a aproximativ 7000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la ZERO vor fi în județele: Suceava, Maramureș și Sibiu. Totodată, cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu cuprinde și începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar și la perdeaua de protecție a autostrăzii A2 din județul Constanța (24 ha).

În campania de toamnă vor fi împădurite terenurile degradate de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să aibă alături în cadrul campaniei de împădurire din această primăvară, toate organizațiile neguvernamentale interesate, agenți economici, autorități publice locale și naționale, școli și voluntari care doresc să fie parte activă în acest demers.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.