Raed Arafat avertizează: Mii de români ar putea fi infectați cu coronavirus!

Share:

Raed Afarat, şeful Departamentului pentru Situaţii Urgenţă, a declarat că medicii vor fi puşi în situaţia de a tria drastic pacienţii în cazul în care numărul persoanelor infectate cu coronavirus (COVID-19) ar putea ajunge la 2.000 în ţara noastră. Secretarul de stat în MAI susţine că România ar putea să ţină în frâu răspândirea noului coronavirus datorită măsurilor luate din timp.

Medicul Raed Arafat a făcut apel la simţul civic şi la responsabilitatea românilor de a lua toate măsurile de precauţie pentru a evita infectarea cu COVID-19. În cazul în care numărul cazurilor de îmbolnăviri ar creşte alarmant în România, medicii ar putea fi puşi în situaţia de a tria drastic pacienţii.

„Dacă va creşte numărul cazurilor, vor fi internaţi numai cei în stare gravă!”, a declarat Raed Arafat, la  Antena 1.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit despre simulările făcute de autorităţi în baza bilanţului persoanelor infectate cu coronavirus, având în vedere în care Germania, Marea Britanie şi Statele Unite au fost făcute astfel de estimări.

„Noi avem scenarii, sunt patru scenarii făcute. Ajungem la scenariu de peste 2000, dar asta nu înseamnă că e optimist sau pesimist, ci înseamnă că anumite măsuri trebuie să fie luate de la un scenariu la altul. 2000 de infectați excluzându-i pe cei vindecați. Adică 2000 care sunt în același moment, testași pozitiv. Scenariile pesimiste întotdeauna există și trebuie luate în considerare de profesioniștii în situațiile de urgență și în medicină, dar nu înseamnă că șansa să se întâmple e mare. Întotdeauna ne pregătim pentru un scenariu foarte urât, chiar dacă acesta are o probabilitate foarte mică”, a explicat Raed Arafat, conform sursei citate.

„Orice sistem sanitar poate să aibă un impact serios într-o astfel de situație. Problema majoră sunt paturile de la Terapie Intensivă și noi am luat deja câteva măsuri. Sunt contractate deja aparate noi de ventilație ca să suplimentăm paturile de Terapie Intensivă, încercăm să aducem echipamente suprimentare, dar este foarte importantă și resura umană, resursa medicală, să avem grijă de ea. Poți să cumperi 2000 de ventilatoare, dar dacă nu ai medici de Terapie Intensivă care să le folosească înseamnă că ai o problemă. E o lecție foarte importantă pentru noi, uitându-ne în trecut, prin 2009, 2010, 2011, când sistemul sanitar a suferit prin scăderea salariilor medicilor, asistenților”, a completat Arafat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.