Trei scenarii privind evoluția coronavirusului în România. Când va fi vârful epidemiei Covid-19!

Share:

Numărul total al cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns, luni, la 168, fiind confirmate 10 noi cazuri de la ultima raportare. Noile cazuri au apărut în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Teleorman, Neamţ şi Mureş, la persoane care au intrat în contact cu pacienţi deja confirmaţi sau care erau în carantină. 3.078 de persoane sunt în carantină ân întreaga ţară şi 14.845 în izolare la domiciliu. De la debutul epidemiei au fost efectuate 3.708 teste.Centrul pentru Inovaţie în Medicină a prezentat o simulare despre o posibilă evoluţie a epidemiei Covid-19 la noi în ţară. 

Sunt luate în calcul 3 posibile scenarii pentru vârful acesteia, după cum a explicat Marius Geanta, preşedintele Centrului.

Iar pentru a ne încadra în cel mai favorabil dintre scenarii este nevoie de respectarea cu stricteţe a măsurilor impuse de autorităţi.

Potrivit Centrului sunt posibile trei scenarii cu niveluri de gravitate diferite care pot apărea în România.

Scenariul 1 privind coronavirusul

Cel mai optimist, cel în care măsurile implementate de către autorităţi ar fi respectate de populaţie, prognozează un vârf al epidemiei în luna mai.

Marius Geanta, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină: “Este scenariul în care un număr relativ mic de oameni raportat la aşteptări ajunge să fie infectat. Presiunea asupra sistemului de sănătate este redusă”.

Dar, ce este cel mai important la acest model este că trebuie păstrat o lungă perioadă de timp, aşa încât să se evite riscul revenirii infecţiei după o perioadă.

Simulările prezentate vin cu scopul de a atrage atenţia cetăţenilor în privinţa respectării măsurilor de distanţare socială.

Marius Geanta: “Pentru a maximiza şansele primului scenariu este important să stăm acasă. Să limităm deplasările, să le amânăm sau să le anulăm pe cele care nu sunt necesare. Să respectăm ceea ce autorităţile au dispus ca distanţare sociale.”

Scenariul 2 privind coronavirusul 

În cel de-al 2-lea scenariu vârful epidemiei este estimat între 1-si 20 iulie

Marius Geanta: ’’In scenariul mediu durata de timp este mai mare. Aceste cazuri nu apar brusc, nu apar toate odată, iar în scenariul mediu, sistemul de sănătate are capacitatea să se adapteze ″

Scenariul 3 privind coronavirusul 

În cel de-al treilea scenariu, şi cel mai grav, vârful epidemiei ar fi în perioada 1-20 iunie.

“Scenariul defavorabil, cel mai prost scenariu este scenariu care se derulează sub ochii noştri în Italia în această perioadă şi el este definit prin creşterea numărului de cazuri de infecție şi a numărului de cazuri grave într-o perioadă foarte scurtă de timp. Este un scenariu de risc maxim şi apare în general pentru că măsurile de distanţare socială fie nu au fost puse în practică, fie nu sunt respectate.

Ce are în comun aceste scenariu cu un scenariusa-l numim mediu, este numărul de pacienţi. Numărul de pacienţi infectaţi este acelaşi în cele două scenarii, numai că diferă prin dârata de timp necesară, sau durata de timp în care acestea apar.″

Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, Marius Geanta, atrage atenţia că sărbătorile Pascale, ar putea fi un factor de risc.

Marius Geanta: “E bine cunoscut că înainte şi în timpul sărbătorilor de Paşte un număr important de români din străinătate vin în ţară, posibil din zone afectate de noul coronbavirus. După cum sărbătorile de Paşte tradiţional sunt o sărbătoare a familiei şi a prietenilor şi există riscul ca, în acest fel, virusul să se transmită în situaţia în care o persoană asimptomatică, tânără, de exemplu merge în vizită la părinţi sau la bunici.

O altă provocare tine de situaţia din interiorul UE în care, avem, iară, o circulaţie a virusului, dar avem şi o circulaţie a persoanelor şi este foarte greu de anticipat la acest moment ce impact va avea asupra scenariilor aceasta liberă circulaţie a persoanelor între cele mai multe dintre state.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.