Guvernul Orban, măsuri cruciale pentru români în plină pandemie de coronavirus. Ce conține pachetul de măsuri economice adoptat de Executiv…

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat, joi, suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne în urma unor decizii luate în cadrul şedinţei de guvern.

„Am adoptat o hotărâre de guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu o sumă de 42 de milioane pentru susţinerea centrelor de carantină prin intermediul direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, am reglementat norme metodologice privind funcţionarea şi decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină”, a arătat Orban, în cadrul unei declaraţii de presă.

El a menţionat că în baza deciziilor adoptate va fi asigurat capital de lucru pentru Unifarm.

„Am luat decizia de a suplimenta buget Ministerului Afacerilor Interne cu o sumă de 100 de milioane pentru a putea susţine activitatea MAI şi pentru a putea asigura sumele pentru achiziţiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordinea ministerului, fie că e vorba de Poliţie, Poliţie de frontieră, Departament pentru situaţii de urgenţă sau Jandarmerie. De asemenea am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român, care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare pentru susţinerea activităţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivelul direcţiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor şi la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de tot ceea ce este necesar în organizarea activităţii”, a adăugat Orban.

De asemenea, premierul a mai spus că Guvernul a decis să majoreze plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei.

„Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 50% penru creditele de este un milion”, a precizat șeful Guvernului.

Premierul Orban a adăugat că Guvernul a decis să asigure plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

„O altă măsură foarte importantă pe care am luat-o este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte mult companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie. (…) Decizia este de a plăti, din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a anunţat Orban.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei, dar şi pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus.

„Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal, privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus. (…) Există mai multe situaţii: situaţia în care un cetăţean revine dintr-o ţară, unde există un număr de cazuri şi fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Aceşti cetăţeni trebuie să completeze o declaraţie, iar în cazul în care comit un fals şi nu spun adevărul – din ce ţară vin, din ce localitate vin – astfel încât autorităţile să poată să ia decizia corectă – fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu – vor suferi consecinţele legii. Înseamnă că ei comit o infracţiune, infracţiune care va fi pedepsită cu închisoare”, a arătat Orban.

Orban a menţionat că au fost majorate pedepsele pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei.

„Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de autorităţi, de DSP, de asemenea trebuie să ştie că i se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţenii iresponsabili care sunt în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităţilor, să umble liber în societate şi să rişte să îmbolnăvească cetăţenii români. Datoria primordială a Guvernului este să apere sănătatea cetăţenilor. Pentru a apăra sănătatea cetăţenilor români vom lua măsuri oricât de dure, pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile şi regulile stabilite”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit lui Orban, a fost introdusă şi o nouă infracţiune: omisiunea de a da date.

„În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal”, a explicat premierul.

Economia trebuie să funcţioneze în această perioadă, mai ales în sectoarele-cheie, a evidenţiat, joi, premierul Ludovic Orban, care a solicitat tuturor companiilor să ia măsuri de protecţie a angajaţilor şi a arătat că toate instituţiile statului trebuie să funcţioneze la capacitate maximă.

„Economia trebuie să funcţioneze, mai ales în punctele-cheie, în domeniul energiei, în domeniul furnizării de utilităţi, de servicii publice, toate instituţiile statului trebuie să funcţioneze la capacitate maximă, toată zona medicală, toată zona de aprovizionare a populaţiei, toată zona comercială trebuie să funcţioneze la deplină capacitate, pentru a asigura condiţii normale de aprovizionare, pentru a asigura furnizarea tuturor serviciilor, utilităţilor necesare pentru funcţionare. Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaţilor”, a transmis Orban.

El a adăugat că Guvernul a urmărit cu „mare atenţie”, încă de la începutul declanşării epidemiei, fiecare evoluţie şi a luat măsuri.

„Păstrăm aceeaşi mobilizare şi suntem pregătiţi, în funcţie de evoluţii, să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea populaţiei. În perioada următoare, am solicitat ministrului Sănătăţii, ministrului Afacerilor Interne şi celorlalţi miniştri implicaţi o mobilizare şi mai bună, întărirea capacităţii direcţiilor de sănătate publică. Trebuie să vă spun că am găsit direcţiile de sănătate publică aproape în moarte clinică – un număr foarte mic de angajaţi, neglijate de guvernanţii care au fost până la noi – şi am dispus măsuri pentru întărirea capacităţii direcţiilor de sănătate publică: angajarea de personal, fie rezidenţi, fie medici, din reţeaua şcolară, fie personal din alte entităţi, care are capacitatea de a desfăşura activităţi, de exemplu, de la casele judeţene de sănătate. De asemenea, eventual, medici care funcţionează în spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei cu coronavirusul”, a adăugat șeful Executivului.

Potrivit acestuia, va fi crescut şi numărul de medici epidemiologi.

„Am crescut şi vom creşte constant numărul de epidemiologi care sunt implicaţi în anchetele care se desfăşoară, pentru că de viteza cu care se desfăşoară anchetele epidemiologice, atunci când se constată o persoană că este diagnosticată pozitiv, şi de viteza de adoptare a măsurilor depinde reducerea răspândirii virusul în comunitate”, a spus Orban.

Şeful Executivului a subliniat că a cerut MAI să ia „măsuri energice” pentru respectarea izolării la domiciliu şi a carantinei.

„Am solicitat Ministerului de Interne, mai ales o dată cu preluarea Poliţiei locale, să ia măsuri energice pentru respectarea izolării la domiciliu şi a carantinei, dacă este necesar, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi, care să se deplaseze şi să verifice la faţa locului în cât mai multe localităţi modul în care se respectă izolarea la domiciliu şi, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale, cu primarul, cu angajaţii primăriilor, pe baza situaţiilor existente, să ia toate măsurile care se impun, inclusiv măsuri drastice de sancţionare, fie prin amenzi contravenţionale, fie prin constituirea de dosare penale”, a afirmat premierul.

Un alt obiectiv major îl reprezintă pregătirea spitalelor pentru a putea fi asigurate condiţii de tratament cât mai bune în cazul creşterii numărului de persoane infectate.

„Pregătim treptat spitalele, în funcţie de nivelul de răspândire, astfel încât să creştem capacitatea de tratare în toate spitalele care au efectiv posibilitatea şi condiţiile pentru a putea trata pacienţi”, a indicat premierul.

Guvernul s-a reunit, miercuri după-amiază, în şedinţă. Reuniunea, desfăşurată în sistem de videoconferinţă, a durat mai bine de 8 ore.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.