Război total între Ungaria și UE în plină pandemie de coronavirus

Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, cerându-i să nu obstrucţioneze eforturile Ungariei de combatere a epidemiei de coronavirus, după ce Marija Pejcinovic Buric a criticat legislaţia de la Budapesta privind starea de urgenţă.

În scrisoare, Viktor Orban i-a solicitat secretarului general al Consiliului Europei să analizeze textul exact al proiectului de lege înaintat parlamentului şi să examineze practicile legale similare din alte ţări, a precizat joi şeful biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, pentru agenţia de ştiri MTI. „Dacă nu puteţi să ne ajutaţi în actuala criză, vă cer să vă abţineţi din a ne obstrucţiona eforturile„, a precizat Viktor Orban.

Într-o scrisoare pe care i-a trimis-o marţi şefului guvernului de la Budapesta, Marija Pejcinovic Buric avertizează că urmăreşte „cu mare atenţie evoluţiile privind starea de urgenţă din Ungaria”. „În acest context, vreau să subliniez că măsurile pe care statele membre le iau în actualele circumstanţe excepţionale ale pandemiei trebuie să respecte constituţiile naţionale şi standardele internaţionale, precum şi esenţa principiilor democratice„, a atras atenţia secretarul general al Consiliului Europei. „O stare de urgenţă nelimitată şi necontrolată nu poate garanta că principiile de bază ale democraţiei vor fi respectate şi că măsurile de urgenţă care restricţionează drepturile fundamentale sunt strict proporţionale cu ameninţarea pe care se presupune că o combat„, se mai arată în scrisoare. „De asemenea, dezbaterea democratică în parlamentele naţionale, în media şi pe internet, precum şi accesul la informaţii şi documente oficiale sunt elemente esenţiale ale cărei ordini democratice şi libere şi de mare importanţă în situaţii de criză pentru a menţine încrederea în cadrul societăţii”, a adăugat Marija Pejcinovic Buric.

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar. Însă partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă. Controversatul amendament prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ”informaţii false” care ”zădărnicesc sau îngreunează” combaterea coronavirusului. Mai multe ONG-uri şi organizaţii internaţionale, printre care Institutul Internaţional de Presă (IPI), au criticat proiectul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.