Nicușor Dan, noi critici la adresa primarului general, Gabriela Firea

0

Primăria Capitalei a încheiat recent un contract de 89 milioane de lei (18 milioane euro) pentru amenajarea adăposturilor din stațiile de autobuz și troleibuz din București. Firma care a câștigat contractul asigură garanția doar pentru primii doi ani de utilizare, urmând ca Primăria Capitalei să plătească alți bani pentru mentenanță în următorii ani.

Practica în lume este ca primăriile să concesioneze stațiile de autobuz, prin licitație, firmelor de publicitate. Acestea au obligația de a construi și întreține adăposturile din stațiile de autobuz, având în schimb dreptul de a exploata publicitar parte din spațiile acestora (cealaltă parte fiind destinată hărților transportului public și altor informații publice).

De exemplu în 2013 Autoritatea de transport public a Varșoviei, oraș comparabil cu Bucureștiul ca număr de locuitori și ca dimensiune a transportului public, a concesionat stațiile de autobuz și tramvai unei asocieri de firme private. Acestea au avut obligația de a instala 1.600 de adăposturi într-o perioada de 3 ani și să le exploateze pe o perioada de 9 ani. Primăria primește 350.000 euro pe an de la firmele care au concesionat stațiile pentru serviciile de curățenie din adăposturi.

Revenind la contractul din București, consider că prețul de aprox. 10.000 euro pentru un adăpost este excesiv, cu atât mai mult cu cât asocierea care a câștigat contractul nu are obligația de garanție și mentenanță decât pentru 2 ani.

Juridic, întrucât Primăria a semnat contractul (în urma unei licitații începute în octombrie 2019), este obligată să îl onoreze. Trebuie însă să înceapă cât mai repede procedura de licitație pentru exploatarea publicitară a adăposturilor, pentru a recupera cât mai mult din investiție.

Vă mulțumesc!

Nicușor Dan

Candidatul Opoziției la Primăria Capitalei

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.