EximBank lansează un nou produs de asigurare pentru exportatori în contextul pandemiei COVID-19

0

EximBank vine în sprijinul exportatorilor români și lansează, în contextul pandemiei COVID-19, un nou produs de asigurare pe termen scurt în numele și în contul statului român care permite continuarea afacerilor şi păstrarea locurilor de muncă prin preluarea riscurilor comerciale şi politice aferente debitorilor din ţările Uniunii Europene şi OECD.

”Noua facilitate se adresează tuturor categoriilor de exportatori – întreprinderi mici, mijlocii şi mari – pentru care EximBank poate acoperi până la 85% din pierderile înregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale și politice aferente partenerilor comerciali din ţările Uniunii Europene şi OECD. Este o măsură suplimentară de sprijin pe care EximBank o implementează în noul context economic local și global, menit să asigure exportatorilor români un grad ridicat de protecție în derularea afacerilor cu parteneri externi”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Prin intermediul noii scheme de asigurare, care este valabilă până la 31 decembrie 2020, EximBank poate prelua riscurile pe termen scurt la care sunt expuse întreprinderile mici, mijlocii şI mari, indiferent de volumul cifrei de afaceri la export, numărul de parteneri externi pe care doreşte să îi asigure, pe o perioadă a riscului (care include durata de fabricație și durata de rambursare) de până la doi ani.

Pentru a beneficia de această facilitate, exportatorii trebuie să aibă schimburi comerciale și/sau un istoric al plăților favorabil (în cazul în care există deja o relație comercială), iar cumpărătorii trebuie să aibă un istoric pozitiv în ceea ce privește despăgubirile, probabilitatea de neplată trebuie să fie acceptabilă, iar ratingul financiar intern și/sau extern al trebuie, de asemenea, să fie acceptabil. Perioada de așteptare, respectiv perioada cuprinsă între data producerii riscului asigurat şi data la care exportatorul este îndreptăţit să solicite plata despăgubirii, este de 90 de zile.

Fiind o facilitate care se încadrează în categoria ajutoarelor de stat, în mod uzual, aceasta ar fi trebuit să fie aprobată de Comisia Europeană, însă, în urma eforturilor care se fac la nivel european pentru reducerea efectelor economice negative ale pandemiei COVID-19, autoritatea europeană a decis să considere toate riscurile comerciale și politice asociate exporturilor către toate țările Uniunii Europene şi toate ţările OECD ca fiind temporar neasigurabile pe piața privată până la 31 decembrie 2020.

În aceste condiții, exportatorii pot beneficia imediat de această facilitate nemaifiind necesară furnizarea de dovezi că asigurătorii privaţi de credite la export au refuzat să subscrie riscurile aferente operațiunii subadiacente.

În calitate de Export Credit Agency (ECA) în România,  EximBank a dezvoltat și oferă în numele și în contul statului român produse de asigurare – care protejează încasările exportatorilor împotriva riscurilor asociate partenerilor externi şi a riscurilor asociate ţării de destinaţie și facilitează accesul la produsele de finanțare, putând fi cesionate în favoarea băncilor finanțatoare, pentru completarea mix-lui de garanții.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.