Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunț despre vârful pandemiei de coronavirus
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că este posibil ca în a doua jumătate a lunii aprilie să existe un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus. Nelu Tătaru a explicat că depinde şi de implicare populaţiei pentru ca situaţia să revină la normal în România.
„Avem o estimare ca în a doua jumătate a lunii aprilie, după 20, 21 spre 25 să avem un vârf, dar, mă repet, acest vârf depinde foarte mult de implicarea atât a noastră ca parte medicală, cât şi a populaţiei, prin respectarea unei norme, implicare care va duce ori la un vârf ascuţit în care vom avea un număr mare de cazuri, nu poate 10.000, poate şi mai multe, cazuri la un moment dat, fiind severe, poate vor sufoca activitatea spitalelor şi în special a secţiilor de terapie intensivă, ele fiind cele care necesită un suport cardio-vascular sau respirator sau putem avea un urcuş mai lent cu un număr de cazuri care să nu se dubleze de la o zi la alta şi cazurile să fie asimptomatice, uşoare şi medii, încât să ne dea nouă posibilitatea ca unităţi medicale să putem interna, trata şi externa alţi pacienţi care se infectează cu coronavirus. Poate să ne gândim spre a doua jumătate a lunii mai, începutul lunii iunie să vedem un număr de cazuri din ce în ce mai mic, cazuri noi mă refer, ca să putem trata în linişte cazurile vechi şi să ne gândim la o evoluţie spre vară ca să trecem peste acest hop”, a afirmat Tătaru, conform Agerpres.
Nelu Tătaru a efectuat o vizită la Spitalul din Piatra Neamţ, după ce directorul interimar al unităţii medicale a fost revocat din funcţie şi a fost numită o nouă conducere.
„Am venit pentru a repune pe poziţie o anchetă epidemiologică, pentru a repune nişte circuite, pentru a da încredere personalului medical. În acest moment avem 34 de cadre medicale, opt medici care sunt infectaţi, 31 care sunt în izolare la domiciliu. La nivel judeţului Neamţ avem 234 de cazuri confirmate, 10 decese.
Am putut observa nişte deficienţe care ne-au fost raportate şi de Comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă atât în anchete epidemiologice, cât şi în circuitele existente la nivel de spital judeţean. Avem o condudcere nouă, un medic care din focarul de la Suceava unde a limitat ce se întâmplă acolo şi pentru a nu ajunge ca spitalul din Piatra Neamţ să fie o nouă Suceava trebuie să luăm nişte decizii”, a explicat ministrul Sănătăţii.