Băsescu cere repornirea economiei în ciuda pandemiei de coronavirus

0

Fostul președinte Traian Băsescu cere repornirea economiei printr-un masiv plan de investiții care ar antrena forța de muncă și miscarea economiei în lanț.

. „Aș relansa economia prin finanțarea unor proiecte de dezvoltare”, susține fostul președinte, precizând că este o oportunitate ridicarea restricțiilor de deficit bugetar și privind gradul de îndatorare.

Băsescu spune că, dacă ar fi la masa deciziei, ar împrumuta 8 miliarde de euro de la BEI pentru relansarea proiectului autostrăzii Transilvania, prin negociere directă a contractului cu constructorii români. „În costul lucrării aș introduce un cost mediu al forței de muncă de 1.500 Euro net pe salariat în construcții”, precizează el într-o postare pe Facebook.

Fostul președinte, Traian Băsescu, spune că ar împrumuta alte 3 miliarde de euro de pe piața internațională și ar da TRANSGAZ sarcina de a extinde rețeaua de distribuție gaze naturale pentru populație antrenând forță de muncă și comenzi pentru industrie.

Alte 10 miliarde de euro într-un credit sindicalizat BEI/RERD/BM ar trebui folosiți pentru decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații.

Băsescu adaugă că alte 4 miliarde de Euro ar trebui folosiți pentru 8 – 10 centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe.

„Lansarea unui program de asemenea dimensiuni va antrena masiv forță de muncă în mod direct dar și un enorm număr de IMM-uri, firme de transport industrial, companii de transport persoane, firme de catering, capacități de cazare de una două stele/margarete. Toate aceste IMM-uri și intreprinderi familiale vor trebui să aibe acces la credite garantate de stat sau credite cu dobândă subvenționată. Nu în ultimul rând, din cele 3,1 miliarde Euro parte din bani vor fi utilizați pentru spitale, plată șomaj tehnic și finanțare IMM/uri.”, precizează Băsescu.

Fostul președinte, Traian Băsescu, susține că, de asemenea, este nevoie de bani lichizi pe piață, iar BNR trebuie să asigure lichidități nelimitate și prin reducerea provizioanelor băncilor comerciale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.