Maria Grapini, inițiativă pentru sprijinirea fermierilor defavorizați, alături de mai mulți europarlamentari, către principalii lideri europeni!

Share:

Maria Grapini: ”Discriminarea fără încetare a fermierilor, atunci când fermierii sunt sprijiniți în funcție de țara de reședință, agravează situația prin destabilizarea piețelor. Prin urmare, este mai important în această criză să egalizăm plățile directe între fermieri din diferite state membre, să asigurăm o concurență echitabilă și să prevenim dispariția fermelor din unele regiuni ale Uniunii Europene. Spre deosebire de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, de care beneficiază puțini crescători de animale, de ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat, cu un cuantum mult mai mic decât sprijinul cuplat, beneficiază cei mai mulți, majoritatea crescătorilor. Această subvenție însă scade în fiecare an cu circa 5%.”

Așa cum ne-a obișnuit, europarlamentarul român, Maria Grapini, continuă să facă demersuri în sprijinul fermierilor români, de aceea s-a alăturat la inițierea unui nou demers european, alături de alți colegi din mai multe state membre discriminate, adresat către principalii lideri europeni.

Sistemele alimentare locale care au fost mult timp neglijate, acum demonstrează capacitatea lor de adaptare și oferă rezistență la criza coronavirusului. Cu toate acestea, fermierii și producătorii se confruntă cu dificultăți și presiuni mari.

Stimate domnule Președinte al Parlamentului European,

Stimată doamnă președinte al Comisiei Europene,

Stimate domnule președinte al Consiliului Uniunii Europene,

Stimate Domnule Comisar European pentru Agricultură,

Stimate președinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European

În Uniunea Egalităților, nu pot exista cetățeni de categoria a doua!

Agricultura se numără printre cele mai vulnerabile sectoare din UE, motiv pentru care aceasta este susținută prin intermediul celui de al doilea buget cel mai important — politica agricolă comună (PAC).

PAC îndeplinește mai multe obiective fundamentale definite la articolul 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special creșterea productivității alimentare în întreaga UE, stabilizarea piețelor și, cel mai important, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populația agricolă.

Odată cu recenta extindere a Uniunii Europene, așa-numitele „noi” state membre au aderat la piața comună europeană și s-au angajat la aceleași standarde ridicate de producție, de bunăstare a animalelor și de mediu ca și „vechile” state membre, cu un angajament clar din partea UE de a realiza condiții agricole similare pentru toți agricultorii din UE după o perioadă de tranziție cu durată limitată.

Din păcate, perioada de „tranziție”, care trebuia să se încheie în 2013, a devenit „permanentă”, deoarece condițiile și sprijinul oferit fermierilor de către PAC variază încă în mod considerabil în funcție de statele membre pe care le cultivă, fără nicio justificare.

Acest impas face ca actuala PAC să nu își atingă obiectivele, deoarece nu există niciun fel de echitate în ceea ce privește nivelul subvențiilor primite de fermierii din statele membre „nou-intrate”. În plus, diferențele în ceea ce privește alocările PAC denaturează concurența, în loc să stabilizeze piețele.

Atâta timp cât există agricultori „egali” și „mai egali” în UE, acești fermieri din „noile” state membre cele mai defavorizate vor duce la creșterea și abandonarea zonelor rurale.

Întrucât PAC ar fi putut ajuta aceste țări să evite deșertificarea zonelor rurale și scăderea numărului de agricultori care au cunoscut faptul că multe alte țări au fost martor, dezechilibrul său este, de fapt, fragilizarea sectorului agricol, care are o puternică valoare istorică și economică pentru zonele rurale. În Uniune, această perioadă „de tranziție” a PAC este inacceptabilă.

Alimentând acest concept de „mai puțin egal între egali”, solicităm Comisiei, Consiliului și colegilor noștri din Parlamentul European să pună capăt acestei discriminări jenante, să asigure un tratament egal pentru toți agricultorii europeni și să asigure respectarea Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene”,  se arată în scrisoarea transmisă liderilor europeni.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.