Europarlamentarul Maria Grapini informează cetățenii români! Întâlnire de la distanță a membrilor din Comisia pentru Transport și Turism!

Share:

Ieri, în cadrul întâlnirii de la distanță a Comisiei pentru Transport și Turism a avut loc un schimb de opinii cu membrii Comisiei și Thierry Breton, comisarul pentru piață internă privind răspunsul Comisiei Europene la criza COVID-19 din sectorul turismului.

În timpul dezbaterii s-a subliniat faptul că turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de criza creată de COVID-19. Comisarul pentru piața internă a menționat că în 2020 piața turismului este foarte afectată, s-au pierdut miliarde de euro pentru industria turismului, întrucât 50% din piață turismului este în Europa, așadar este nevoie de un răspuns coordonat la nivel european pentru a face față acestei crize.

Există zone speciale ale Europei care sunt grav afectate de această criză, deoarece sunt dependente de turism. În plus, există posibilitatea de a avea reduceri de la 45% la 70% în sectorul turismului, în dependență de cât va dura criza.

Comisarul a declarat că la nivelul Uniunii se folosesc fonduri structurale, există planul de recuperare industrială pentru Europa, mai mult decât atât, sunt linii directoare privind companiile aeriene și de ele depinde dacă rambursează banii pentru tichetele achiziționate de către pasageri sau dacă acordă vouchere pentru un zbor ulterior. Este important ca sectorul turismului să rămână ca primă industrie.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre faptul că în contextul acestei crize acute, aspectul digital este foarte important, că trebuie să avem siguranța că serviciul digital funcționează și acționează.

Comisarul pentru piață internă a subliniat că cetățenii europeni trebuie protejați, companiile trebuie să le ramburseze cheltuielile și că soluțiile pot fi asigurate de către statele membre, prin vouchere, întrucât statele au flexibilitatea de a vedea cum aplică ajutoarele de stat. Aceste vouchere ar reprezenta o soluție pentru a salva companiile de la insolvențe. Statele membre trebuie să se asigure că va fi un regim care acoperă cheltuielile companiilor și să existe o strategie pentru a ajuta agențiile de turism.

În cadrul întâlnirii, comisarul a spus clar că directiva privind serviciile digitale nu va fi revizuită. Referitor la deschiderea plajelor, acesta este un aspect foarte important și în același timp foarte problematic. Comisia încă lucrează la planul de recuperare și înainte de a redeschide plajele, trebuie să existe suficiente garanții pentru a asigura securitatea și siguranța cetățenilor.

Comisarul a vorbit și despre faptul că trebuie să se faciliteze călătoriile, trebuie să se deschidă infrastructura și să repornească activitățile. Toate structurile ar trebui să rămână intacte după criză, aceasta este cea mai mare prioritate a Comisiei, iar turismul trebuie să se bucure de prioritate, însă în același timp consumatorii nu trebuie să sufere.

Comisarul Breton a declarat că va lupta la Comisie pentru o linie bugetară specială pentru turism, că toate statele membre trebuie să aibă același acces la fonduri și că ar fi necesar să stabilească un Plan Marshall pentru egalitate. Prioritatea va fi turismul, dar și celelalte sectoare ale economiei. Comisarul a menționat că împreună cu statele membre pot stabili pachetul financiar pentru a face față crizei. Trebuie să existe o acțiune coordonată în ceea ce privește frontierele, însă trebuie să se respecte restricțiile pentru siguranță în același timp.

Comisia susține poziția Parlamentului European privind voucherele pentru companii, însă este necesar să existe un echilibru dintre dreptul pasagerilor și insolvențele. Există linii directoare pentru respectarea drepturilor consumatorilor și aceste drepturi nu vor fi suspendate, însă voucherele trebuie garantate, astfel încât consumatorii să nu sufere de pe urma acestei crize.

Privind finanțarea, comisarul a declarat că va face tot posibilul ca turismul să fie cel mai mare beneficiar din această situație. Dacă va exista o linie bugetară pentru turism, va putea fi relansată industria. Comisarul Breton vrea să se asigure că statele membre au ajutor financiar și nu trebuie neglijat faptul că 90% din turism este compus din IMM-uri, care necesită ajutor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.