Țapul ispășitor!

0

Nu îl simpatizez pe Adrian Streinu-Cercel. Este, poate, cel mai antipatizat comunicator pe tema COVID-19 . Este tranșant, nu lasă loc jumătăților de măsură, anunțurile/declarațiile sale bulversează, chiar panichează, de multe ori, cetățenii. Este, însă, un profesionist desăvârșit, cu o cariera impresionantă și, nu în ultimul rând, un om integru.

Apropierea sa de primarul general, Gabriela Firea, cea care mi se pare disperată să obțină un nou mandat de edil șef al Capitalei, l-a făcut însă, o victimă sigură, într-un an eminamente electoral. Ca și pe fostul ministru Costache, cel care alături de Firea și Cercel stabiliseră, fără acordul prealabil al lui Iohannis și Orban, ca bucureștenii să fie testați în masă. Deci, vorbim, practic, de al doilea cap căzut din cauza mult-prea incisivei Firea.

Pandemia de coronavirus va trece, cu consecințe mai mari sau mai mici, însă, pentru toți actorii politici, scrutinele pentru locale și parlamentare primează. Se așteaptă greșeala celuilalt, în tentativa de a puncta cât mai mult la capitolul credibilitate/încredere politică.

Adrian Streinu-Cercel a fost demis, previzibil, de la șefia comisiei anti-COVID. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, un politician, până la urmă, a pus, rapid, în practică ordinele venite pe filiera Orban-Iohannis. Acuzele aduse lui Streinu-Cercel nu stau în picioare, mai ales că teoria caratinării pentru trei luni a bătrânilor a fost prezentată chiar săptămâna trecută, cu subiect și predicat, de ministrul Sănătății. Cel care s-a declarat, ulterior, revoltat de propunerea avansată de Streinu-Cercel.

Nu știu dacă Adrian Streinu-Cercel a făcut, cu sau fără voia sa, jocuri electorale pro-Firea. Primarul general a încercat, în ultimele săptămâni, să recupereze terenul pierdut și, se pare că, parțial, a reușit.Cocoțându-se, evident, pe credibilitatea unor profesioniști în domeniile lor, precum Adrian Streinu-Cercel.

Am asistat la o reglare de conturi, la nivel politic, în care, din păcate, s-au adus grave prejudicii de imagine unui profesionist. Nu știu dacă informațiile venite pe surse – care susțin că primarul general era la curent, prin intermediul lui Adrian Streinu Cercel, cu toate amănuntele neoficiale ale dezbaterilor din comisia anti-COVID – sunt reale sau nu, însă, este mai mult decât elocvent faptul că Cercel a plătit cu această funcție pe fondul interminabilului război Firea (PSD)-PNL.

De altfel, Adrian Streinu Cercel și-a păstrat funcția de manager al Institutului Matei Balș, așa că mult-trâmbițata sa demitere de ieri nu a fost decât un banal joc de PR în care Iohannis și Orban au încercat să se erijeze în apărătorii fervenți ai persoanelor vârstnice, amenințate de planul iresponsabil al lui Streinu-Cercel.

O uriașă bilă neagră pentru Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Omul, nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase și, deși a prezentat, la rândul său, ca variantă de lucru, carantinarea bătrănilor, a făcut, rușinos, pasul înapoi. Și a aplicat, repet, ordinul „executării” lui Adrian Streinu-Cercel din comisia anti-COVID. Un politician, se pare, de mare viitor.

Starea de urgență va fi ridicată pe 15 mai. Populația este suprasaturată de ordonanțele militare și, ca atare, guvernanții, în frunte cu Iohannis, vor relaxa restricțiile. Alegerile se apropie cu pași repezi, iar votul este, așa cum am spus, mai important decât orice.

PNLvs. PSD. Cine a câștigat în urma acestei pandemii? Știu sigur că PNL a pierdut procente importante. Riscurile inerente ale unei guvernări în plină pandemie. Urmează criza economică! Una extrem de dură, cu consecințe uriașe, mai ales pe fondul reizbucnirii luptelor electorale.

Adrian Streinu-Cercel rămâne doar un țap ispășitor! Ca mulți, mulți alții, în perioada asta postdecembristă, plină de abuzuri, războaie politice și munți de populism și demagogie!

 Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.