Suedia continuă să sfideze noul coronavirus

0

În timp ce în întreaga lume au fost impuse restricții – cel mai ades drastice – pentru oprirea răspândirii noului coronavirus, Suedia are altă abordare, prezentată într-un reportaj BBC, preluat de Digi24.

Nu a închis școlile preuniversitare, nici magazinele, nici fabricile. Merge pe recomandări, și nu pe restricții. Statul nordic vizează obținerea imunizării în masă, astfel încât să dispară transmiterea intracomunitară. Nu există însă pentru moment nicio dovadă care să ateste faptul că odată infectată, o persoană capătă imunitate. Astfel, Suedia își asumă o strategie care ar putea avea efect de bumerang, spun unii experţi.

Este prima săptămână de primăvară autentică şi, după lunga iarnă nordică, oamenii au ieșit în parcuri, se întâlnesc, socializează.

„Lucrez ca moașă, aici, la spitalul din Stockholm. Vin din tura de noapte, abia m-am trezit, așa că este ca o eliberare să pot veni aici, în aer liber, soarele strălucește, cerul este albastru, vântul .. îți eliberezi mintea un pic”, spune Andrea Wren.

Stockholm pare să fie un univers paralel unde viața așa cum o știam cu toții continuă neperturbată.

„Cred că s-a exagerat în multe state din toată lumea, ei fac ce vor, asta cred. Ar trebui să procedeze mai mult ca Suedia”, este de părere Johan Giesecke, consilier guvernamental.

Sfatul guvernului este acesta: păstrați distanța și, dacă sunteți bolnav, stați acasă. Prioritatea e protejarea vârstnicilor și a celor vulnerabili. Altfel, suedezii sunt liberi să facă aproape toate lucrurile normale pe care un om din afară le consideră periculoase.

Au luat și alte măsuri, precum distanța între pupitre, evitarea activităților cu prea mulți copii. Școlile din Suedia nu doar că sunt deschise, ci prezența este obligatorie pentru copiii de până în 16 ani. Pentru directorul acestei școli, un imigrant din Filipine, a fost o provocare”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.