Castelul Bánffy din Bonțida, un loc pe care nu-l poți rata
Lucrările la castel au fost începute de Bánffy Dénes (sursa foto: cluju.ro) în anul 1650 din pietrele castelului Dăbâca. Fiul lui, Bánffy György a continuat lucrările la castel în anii 1690. Lucrările de construcții și reabilitări au fost reluate la începutul secolului al XVII-lea, când castelul a fost extins urmând stilul renascentist. Între 1748-50, Bánffy Dénes a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc austriac.
Clădirea cu bastioane în cele 4 colțuri nu a fost finalizată. Pe timpul Războiului curuților ambele tabere au distrus părți din castel, care a fost folosit ca bază militară. Lucrările de construcții și reabilitări au fost reluate la începutul secolului al XVII-lea, când castelul a fost extins urmând stilul renascentist. Între 1748-50, Bánffy Dénes a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc austriac. În 1855 chiar și Kagerbauer Antal a lucrat la castel. A fost ridicată o nouă aripă a clădirii, compusă din grajduri și dependințe adiacente. Pe acoperișul acestei clădiri au fost amplasate grandioase statui de piatră, sculptate de Johannes Nacthigall, reprezentând 36 de figuri mitologice transpuse din „Metamorfoza” lui Ovidiu. În 1944 trupele germane au jefuit și incendiat clădirea.
Castelul Bánffy din Bonțida este un ansamblu cu bastioane pe cele 4 colțuri, cu 4 aripi și cu un etaj. Aripa nordică, cu două aripi așezate în poziția literei U, cu bastioanele în formă rotundă la colțuri constituie de fapt clădirea principală a castelului. Tavanul pivniței castelului este construită din cărămidă în formă de boltă cilindrică, pereții sunt construiți din piatră și ușile sunt sculptate în stil renascentist. Pe partea estică a curții principale se mai afla și grajdul, clădirea intrării principale, manejul, care nu mai există astăzi, dar și moara situată în afara curții. Clădirea morii Castelului Bánffy constituie și ea însăși un monument.
Despre parcul castelului se putea auzi prima dată pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, când Bánffy Dénes încerca să construiească un parc francez pe modelul parcurilor Schönbrunn și Versailles. Parcul în stil francez, construit pe baza planurilor lui Johann Christian Erras a completat splendoarea clădirii în stil baroc. Alee simetrice, terase largi, arbuști și tufișuri completau parcul. Se mai adăugau trei rânduri de tei de o lungime de un kilometru, iar un al patrulea înspre nord. În secolul al XIX-lea, Bánffy József a tranformat parcul ținând cont de modificările aduse clădirii. Conform planurilor lui Hermann Sámuel, iar în 1831 conform planurilor lui László János, formele geometrice au fost înlocuite de un sistem care simboliza romanticismul și moda din acel secol. Acest stil romantic a fost creat ca un răspuns la strictețea formelor din parcurile în stil francez, lăsând la o parte aceste forme geometrice stricte și lăsând vegetația să crească liber. Parcul castelului nu mai redă frumusețea sa de odinioară, copacii au fost tăiați, buruienii lăsați să crească, parcul nu a mai fost îngrijit.
Sursa: www. castelintransilvania.ro;