Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din PE, informează cetățenii români

Share:

Ieri, în cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a Parlamentului European a avut loc un schimb de opinii cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, privind răspunsul UE la epidemia de COVID-19.

În cadrul întâlnirii  s-a discutat despre efectele crizei create de COVID-19 asupra pieței interne, tehnologizare și evoluțiile digitalizării.

Comisarul Vestager a menționat că este necesar ca fondul de recuperare să fie inclus în următorul CFM.

În contextul următoarelor evoluții este necesar ca angajații să aibă abilitățile digitale, este foarte important ca Uniunea să nu rămână în urmă în ceea ce privește digitalizarea. Criza creată de   COVID-19 a arătat importanța lanțurilor de aprovizionare la nivel european.

Este esențial ca oamenii să aibă încredere în sistemele democratice și măsurile luate. Statele Membre cu sprijinul Comisiei pot adopta o serie de măsuri pentru a face față crizei create de COVID-19. Comisarul responsabil pentru o Europă pregătită pentru era digitală  a invocat necesitatea creării și dezvoltării unei aplicații pentru a monitoriza răspândirea noului coronavirus, acesta fiind următorul pas în ceea ce privește evoluția tehnologică. Este esențial ca la nivelul Uniunii să fie îmbunătățită conectivitatea.

În ceea ce privește IMM-urile europene, acestea se află într-o perioadă foarte dificilă, însă comisarul european a asigurat membrii Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului că din bugetul european s-au alocat mai multe miliarde de euro ca instrument de sprijin, iar acest lucru trebuie consolidat. Trebuie să existe siguranța că Piața Unică este construită în beneficiul consumatorilor,  fiind necesară asigurarea concurenței echitabile pe platforme.

Comisarul Vestager a declarat că s-au acordat aproximativ 1,9 trilioane de euro pentru schemele de ajutor de stat din statele membre, astfel încât companiile să poată face față  crizei create de COVID-19. Trebuie subliniat faptul că ajutorul financiar este  destinat plătitorilor de impozite, dar în același timp, trebuie să se ramburseze banii pentru biletele, călătoriile achiziționate de către consumatori. Este important să existe o abordare europeană comună.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a subliniat importanța protecției datelor, a libertății de exprimare și că la nivelul Comisiei se lucrează la capitolul transparența platformelor.  Este necesar ca la nivelul Uniunii să existe un spațiu de date pentru inovații.

Comisarul a afirmat că procesul de achiziție comună a fost un  succes, s-au cumpărat multe ventilatoare, echipamente necesare. Totuși, este necesar un plan de recuperare post-criză puternic pentru toate statele membre, sprijinul financiar care se oferă acum fiind doar pentru a restabili și reporni economia. De asemenea,  comisarul a invocat necesitatea unei piețe unice echitabile, bazate pe transparență și direcționată în beneficiul consumatorului european.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.