Noul coronavirus amână alegerile prezidențiale din Polonia

0

Alegerile prezidenţiale din Polonia, care urmau să aibă loc duminică, 10 mai, au fost amânate. Anunţul a fost făcut miercuri seară de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, şi de aliatul său, Jaroslaw Gowin, în cadrul unei declaraţii comune.

În mod normal, alegerile prezidenţiale din Polonia erau programate să aibă loc duminică, 10 mai. Opoziţia poloneză a cerut, însă, ca scrutinul să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus, transmite agenţia AFP.

Preşedinta Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia va anunţa „prima dată posibilă” pentru noi alegeri, au scris pe Twitter Jaroslaw Kaczynski şi Jaroslaw Gowin.

Senatul polonez, dominat de Opoziție, a respins marţi seara proiectul de lege care ar fi permis organizarea scrutinului duminică. Senatorii polonezi au respins proiectul de lege cu 50 de voturi pentru, 35 împotrivă şi o abţinere.

Sejm-ul, Camera inferioară a Parlamentului polonez, ar fi putut întoarce decizia senatorilor, printr-un vot luat cu o majoritate absolută. Liderii PiS se aşteptau, însă, la o posibilă revoltă din partea unei facţiuni din grupul parlamentar care este apropiată de fostul vicepremier Jaroslaw Gowin.

Gowin a demisionat din guvern din cauza acestui subiect controversat, afirmând că organizarea alegerilor duminică, aşa cum era programat, ar reprezenta o ameninţare pentru sănătatea publică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.